fredag 23 december 2011

Höjd moms och sänkt inkomstskatt ger fler jobb
En mycket intressant artikel står i dag att läsa i DN www.dn.se .Den är skriven av  Andreas Berg nationalekonom och välfärdsforskare vid bl a institutet för Näringslivforskning i Lund. Höjd moms från 25 till 30 procent skulle ge runt 70 mdr i ökade skatteintäkter per år. Det skulle räcka för att avskaffa hela den statliga inkomstskatten som är 40 mdr.
 Nu vill Berg också ta bort momssänknigarna på livsmedel och restauranger som vi nyss infört. Det vill vi inte eftersom det ger fler jobb, men modellen i sig bör kunna öka sysselsättningen. De pengar som kommer in med momshöjningen kan gå till förutom sänkt inkomstskatt också sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt företagsskatt.

En fråga:  Hur mycket kostar de 8-9 procent som är arbetslösa i dag i a-kasse och försäkringspengar förutom det mänskliga lidandet
En fråga till: Hur mycket skulle det ge i inkomster till samhället i stället för kostnader om dessa personer arbetade
En fråga till: Kunde vi inte styra konsumtionen bort från miljöstörande och klimatpåverkande verksamhet och därmed få ett mer uthålligt samhälle?

Något för Jultomten eller något för de politiska partierna - kanske centerpartiet.

För övrigt har det från nästan ingen person i liftarna i Lofsdalen vänt till små julköer både vid liftarna, matborden och baren...
God Jul alla glada. I morgon kommer tomten.

Inga kommentarer: