lördag 17 december 2011

Miljöpartiet inne på rätt spår med kortare arbetstid
Språkröret Gustav Fridolin får kritik från sina egna när han i dagarna bryter mot partiets kongressbeslut på förkortad arbetstid till 35 timmar i veckan. Miljöpartiet har haft arbetstidsförkortning inskriver i partiprogrammet sedan starten 1981. "Lönearbetet är inte den sol kring vilket alt kretsar". Produktivitetsökningarna kan tas antingen i högre lön och mera konsumtion eller i lägre arbetstid och mera livskvalité.
Det nya är kopplingen till miljön och klimatet. Minskad arbetstid med 10 procent reducerar energianvändning och utsläpp av växthusgaser med 8 procent, enligt någon forskare...

Makten över tiden  - livsbalans -  borde vara en fråga för centern
makten över tiden kommer att bli en huvudfråga förr eller senare i samhällsdebatten. Livsbalans vill jag kalla det. Småbarnsföräldrar kommer att bli de första som omfattas av förslag om kortare arbetstid. Det kan växla om sedan till "normal" eller lång arbetstid när barnen vuxit upp. Lång arbetstid kan också en nyexaminerad ungdom vilja ha och ska ha rätt till. På äldre dar vill man kanske dra ner lite igen och det ska man naturligtvis kunna göra. Flexibel arbetstid alltså eller livsbalans. Centerpartiet....?

Mp och Alliansen i nästa regering?
Inte alls otänkbart. Tvärtom ett verkligt scenario. Det se så både Moderaterna och Miljöpartiet i den politiska framtidskartan. Om Kd åker ur riksdagen har Alliansen ingen majoritet och måste skaffa sig en sådan. Miljöpartiet har redan visat att de är intresserade och Moderaterna vill gärna. Så kan det kanske bli..
På vårt möte med landstingsgruppen i går ansåg flera att centerns huvuduppgift är att prioritera miljöfrågorna. Miljö - livsbalans och välfärd.

För övrigt hade vi en trevlig Julfest i landstingsgruppen med mycket tal, sång och julklappar. Nu ska vi gå på sexårskalas till Emma.

Inga kommentarer: