fredag 2 december 2011

Ryssland har mycket kvar...
till demokrati skulle man kunna tillägga. På morgonekot fick vi ett rejält reportage om valen i Ryssland och hur folk tänker. Många är trötta på Putins och Medvedevs pendelstyre och halvdiktatur. Deras Parti Enade Ryssland tappar stöd och röster. Många ryssar är så trötta att de inte tänker rösta alls. Att rösta blankt har tagits bort för att det inte ska synas att medborgarna är missnöjda "med allt". Många missnöjda röster med kommunisterna, som ligger kring tio procent.
Ryssland har aldrig varit någon demokratisk stat. Ryssland har alltid styrts mer diktatoriskt än många andra stater. Tragiskt i en modern värld. 1917 var revolutionen och 2017 kommer....?

Ett bra beslut av EU om Iran
EU:s utrikesministrar har nu trappat upp sanktionerna mot Iran och kärnvapenupprustningen.Hårda tag med hot om importförbud för iransk olja som är landets enda inkomstkälla. Sanktionerna ska slå mot 200 företag som arbetar med kärnenergi. Tillgångar fryses och reseförbud till EU införs. Ekonomiska sanktioner förbereds också.

Det finns dock risker.
En är att Iran hämnas på EUropa och det kan drabba vilket land som helst. Tyskland ligger nära som starkaste EU-land men också Frankrike och Storbritannien, en senare som nyligen avvecklat sin ambassad i Iran efter övergreppen för en tid sedan. Israel kan också ställa till dumheter med militära aktioner. Det bör Sverige och EU på alla sätt förhindra. Det kan bli något riktigt allvarligt.

EUron inför avgörande
EU-mötet om någon veckan blir avgörande för euron och EU:s framtid. Sarkozy tar mer och mer till sig vad Merkel sagt. Tyskland bestämmer. Det blir hårdare tag mot enskilda euroländer och kanske också andra medlemsländer. Det blir ändringar av EU-fördraget mot mer överstatlighet och det finns stora risker för EU-skatter.

För övrigt ska jag nu snart ha möte med kommunala sektionen i stad och län och diskutera gemensamma frågor om centerns framtid. Alltid inspirerande...

Inga kommentarer: