söndag 4 december 2011

Maastricht 20 år - eurons födelse kan bli...
För 20 år sedan undertecknades Maastrichfördraget. Sverige hade några månader tidigare genom Ingvar Carlssons s-regering 1991 ansökt om medlemskap i EG som nu blev EU. EUron skrevs in i fördraget. Tyskland enades mot att tyskarna lämnade d-marken mot euron. Kochl och Mitterand gjorde upp. Frankrike var rädd för Stortyskland.
Både DN och SvD ägnar 20-årsminnet stort utrymme. Två frågor? Överlever euron och har euron stoppat Stortyskland. Svar: Euron har blivit Stortyskland. Det är tyskarna som förser den med pengar och stöd. Det är tyskarna som till varje pris vill hålla ihop euron och EU. Stortyskland har blivit ännu större.

Från förtroenderådet ( s ): Juholt och mera ord
Moderaterna vrider tiden tillbaka till 1910 och "det riktigt gamla Sverige" där allmosor får ersätta välfärd.. Tack vare socialdemokraterna har landet utvecklats. Annars "hade vi fortfarande åkt med häst och vagn och bott i kojor". Någon däremot....? Ord, ord. Retorik och lite roligt. Men politik?
En sak ska sägas. Han kräver ett nytt kongressbeslut om bolag som driver skolor,vård och omsorg. Oj, det blir en svår sak. Dagens beslut är otydligt, säger Juholt. Vad tycker Ylva Johansson om det?
Nej, säger jag om jag vore socialdemokrat. Det är att lägga tid, kraft och energi på fel sak. Grip tag i frågan nu direkt.

Klimatmötet och framtiden
Några saker som kommer i klimatdebatten och som jag skulle vilja se mer av
Energibesparingar: Potentialen är enorm. Bara bytet av från glödlampor till lågenergi och led-lampor har sparat tre svenska årsförbrukningar av energi......
Mat: Odla maten i stadsmiljön med odlingslotter i varje nybyggt område och t.ex vid sjukhusen som då får närmat och slipper transporter. Vancouver är på väg.
Ellånebilar:Två flugor i en smäll. Billiga lånebilar som drivs med el. Paris år på väg med 1740 bilar på 5000 platser
Spårbilar: USA, Ithaca, San José Kina, Sudkorea, Arabemiraten, Heathrow och tiotalet kommuner gör förstudier bara i Stockholms län.

För övrigt ringde Micke just om tennisen. Solen skiner men det blir nog inne i dag...

Inga kommentarer: