måndag 28 februari 2011

Khadaffi: Sanktioner biter
Internationella sanktioner är nog det enda som biter på Khadaffi. FN:s säkerhetsråd har nu enhälligt röstat igenom krav på reseförbud och stopp för vapenförsäljning till Libyen. Kraven från Storbritannien m fl om inkallelse för folkmord till internationella domstolen i Haag biter nog också. Men varför är Sverige så tyst, åtminstone utåt och EU? Vad hade Olof Palme sagt och gjort? Tyst hade han i alla fall inte varit.

EU och Sverige måste ställa upp och ta emot flyktingar
Sverige kunde ta upp frågan om flyktingar från Libyen med EU. Det är ju bara att ringa Cecilia Malmström. Självklart måste omvärlden ställa upp när FN-organet UNHCR talar om 100 000 människor på flykt från Libyen de senaste dagarna. Flyktingar som kommer till fots med en väska och tvingats lämnat sina hem. Det är när sådant här inträffa som vi ska ställa upp solidariskt och där EU:s medlemsländer bör göra det utan bindande överstatlig lagstiftning.

För övrigt kom Stoffe och Stina hem och åt middag med oss efter att ha åkt skridskor med Emma på Grisslingefjärden...Roligt.

söndag 27 februari 2011

25 år sedan Palmemordet
Alla med några år på nacken har väl ett minne av dagen för mordet på Olof Palme. För mig var det lördag morgon den 27 febr . Jag var på väg till några möten i stan med Folkkampanjen mot kärnkraft och regionplanegruppen i landstinget. Jag minns att busschauffören sa något om att Olof Palme var död. Jag vet bara att jag viftade bort det och sa för mig själv...vad är det med honom. Men när jag kom till Slussen....då.

Palme drev på mot Vietnamkriget,
jag också, utan jämförelser i övrigt, nyss hemkommen från studier i Genève. Det var en stor insats. Han kunde bli arrogant. Hans överlägsna attityd mot "bonden" Fälldin kostade honom regeringsmakten 1976. Hans ovanifrån attityd mot oss studenter som i studentuppropet 1968 demonstrerade mot UKAS-systemet med fasta "marknadsanpassade" studieplaner var ideologiskt obegriplig, men Palme var ju utbildningsminister...Jag minns Anders Carlberg mot Olof Palme. Anders vann alla studenternas sympatier.
Men entusiasmen, engagemanget, övertygelsen....det hade ingen annan.

Kommer s-kongressen att hitta en ny Palme...?
Nej, det kommer man inte att göra. Men man undrar ju vad Palme hade sagt och gjort mot Khadaffis massakrer...Jag tror fortfarande det blir Sven - Erik Österberg. De flesta val är kompromisser, dock inte valet av Palme. Kongressen blir en valkongress med dunkar i ryggen för de nye ledaren, det blir ingen debattkongress. En programkommission och en organisationsutredning skall tillsättas för politik och organisation som skall tas på en ny kongress...
Det är ett förståndigt upplägg.

Vi måste se om vårt hus i centern
Också vi i centern skall ta fram ett nytt idéprogram och ett antal arbetsgrupper jobbar för fullt.
På extrastämman 2012 skall vi tillbaka till rötterna, stärka den gröna centeridentiteten och interndemokratin med stämmor varje år, bredda politiken och förnya partiledningen.

För övrigt är jag på väg till Micke och vidare till Gustavbergs Tenishall...för seger..ha

Fel ovan
Jag tittade i 1985 års almanacka. Skall naturligtgvis vara 1986. Och då var det bussen in den 1 mars, men annars var det rätt...

lördag 26 februari 2011

Äntligen insatser från FN:s säkerhetsråd
Nu ser det ut som FN:s säkerhetsråd i alla fall har kommit så långt att konkreta åtgärder mot Khadaffi börjar diskuteras. Reseförbud är en sådan men alldeles för svagt. Om dödandet fortsätter av både demonstranter och militärer som avrättas för att de vägrat skjuta på civila medborgare då måste också världen reagera med militära insatser.

För övrigt ska jag nu in till riksdagen och besluta om centerns representation i KSL...

Och det har vi nu gjort, checkat av med Stockholmscentern, och beslutat följande:

Nominering av uppdrag i KSL
Styrelsen: Berit Jansson, ersättare
Arbetsmarknadsberedningen: Helen Törnqvist, ordinarie
Samhällsbyggnadsberedningen: Magnus Andersson, ersättare
Sociala Välfärdsberedningen: Tage Gripenstam
Utbildningsberedningen: Christian Ottosson
Luftvårdsförbundet: Johan Magnusson skalla tillfrågas
Valberedningen: Mailis Dahlberg ordinarie, Elisabeth Rydström, ersättare
Bra jobbat av valberedningen Kerstin L och Per L med förarbete av Bengt N och Christian O

Men vi måste göra något åt centerns usla opinionssiffror - 3,6 procent
Det är vad DN/Synovate ger centern i dag, en nedgång med 1.1 procent sedan förra mätningen. Illa, mycket illa. Elpriser, där vi inte riktigt tagit på allvar hur hårt det drabbar folk. Att få en månadsräkning på över 5000 kronor flera månader i rad för att det är kallt... och dåliga svar från centerns ledning som ansvarig för frågorna i regeringen... det stärker man inte opinionssiffrorna på. Men det är bara ytan. Det handlar om den långsiktiga centeridentiteten som måste stärkas. Tillbaka till rötterna...som valanalysgruppen också sagt.

Kd och centern sänker varandra
Då är det inte så smart att de två partier som riskerar att drunkna under riksdagsspärren sänker varandra i ett skattebråk om sänkt skatt för pensionärer....

fredag 25 februari 2011

S har propagerat för Afrikanska Unionen
Det framgår av en artikel på DN Debatt i dag av journalisten Bengt Nilsson www.dn.se I valet 2010 tog s fram idéskriften "Afrika - en rättvis värld är möjlig". Där propagerar s, enligt Nilsson, för att stödja Afrikanska Unionen med Libyens Muammar Khadaffi som ordförande.... Kanske läge till lite eftertanke...

Sven-Erik Österberg och Lena Sommestad - ett farligt par
Transports förslag att välja Sven-Erik Österberg och Lena Sommestad till partiledare kan bli ett farligt bra par för s. Det skulle ge plats åt både gammal socialdemokrati från roten som Sven-Erik Ö och förnyelse med miljö och vänsterkritik som Lena S. Bästa s-ledaren sett med Alliansens glasögon vore naturligtvis Östros...
Vem som än väljs. Sverige behöver en stark opposition och både en opposition och en regering som vill förhandla över blockgränsen i centrala frågor.

Kd överger vårdnadsbidraget
Det var väl inte så oväntade svar från kristdemokraterna över landet som SvD redovisar i dag,
www.svd.se. Vårnadsbidraget är inte heligt, säger Alf Svensson. Då blir det ändring. En Barnomsorgspeng med valftihet för alla skulle gå hem.

För övrigt glädjer jag mig åt Marcus Hellners guldmedalj i går och Emil Jönssons brons...mera

torsdag 24 februari 2011

Libyen - oljepriset stiger...men är inte dödandet värre?
Är höjningen av oljepriset der värsta som nu händer? Oljepriset är det högsta på två år kan man läsa i rubriker och ledare. IEA, OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor varnar.... oj, oj
Att stoppa dödandet och få bort Khadaffi är i alla fall min prioritet. Och en fråga till. Var är alla svenska partiledare? Är det någon som har sagt något? Är det någon som känner något, vill förmedla något eller föreslå något...?

Gemensam asyl- och migrationspolitik i EU leder till hårdare krav.
Min "gamla" debattmotståndare, EU-kramaren Cecilia Malmström älskar mer EU och mer överstatlighet. Temat en gemensam asyl- och flyktingpolitik har vi hört sedan folkomröstningen. Det är lika fel i dag som då. Vi måste ta hand om flyktingar från Egypten, Tunisien och nu Libyen. Men tro inte att en gemensam asyl- och flyktingpolitik leder till ökad solidaritet. Tvärtom, det skulle leda till en mycket hårdare och omänskligare politik än i dag, särskilt för länder som Sverige...Fel Cecilia.

Miljöpartiet: Pressat, tyst och kantstött i den nya Värmdökollitionen
Jag tycker faktiskt uppriktigt synd om Mp i den nya Värmdökoalitionen M-Fp-Kd-Mp. Efter bara två fullmäktigemöten ser man hur pressat, tyst och kantstött Miljöpartiet blivit. Det är ingen entusiasm, ingen drivkraft, ingen energi och inte mycket miljö... från så engagerade och entusiastiska miljöpartister som Yvonne Blombäck och Malin Åberg Aas längre. Passivhus hade man tänkt avslå fast det står inskrivet i Visiosion Värmdö 2030 där Malin Åberg Aas representerat Mp. GC-vägen från Ingaröbron ville man inte uppvakta Trafikverket om...Tyst asfalt vid förra kf-mötet...fick man ändra sig...Vad blir nästa?

För övrigt ska vi nu ha ett telefonmöte med Trafikverket om dagskursen för spårbilar och Pilotbanan...

onsdag 23 februari 2011

Libyen: Förfärande lamhet
Visst, FN:s säkerhetsråd skärper tonen, Catherine Ashton, EU:s utrikesminister tar avstånd från våldet men vad händer efter pratet. Khadaffis krig mot de egna fortsätter med stridsvagnar och stridsflygplan. Carl Bildt är bekymrad, säger han....bekymrad? Vi måste skapa stabilitet...Stabilitet? Hör hur det låter. Världssamfundet måste stoppa Khadaffi. FN borde gå in med stridskrafter för att stoppa Khadaffis flyg och stridsvagnar att starta... Överlever Khadaffi skall han föras till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Underlig artikel på DN Debatt från Svenskt Näringsliv
Jag blir förvånad, mycket förvånad. Varför skriver tunga företrädare för Svenskt Näringsliv en sådan ekonomisk-kritisk artikel mot regeringen. Författarna skriver att "det går bra för svensk ekonomi", Sverige satsar mest på forskning i EU liksom på utbildning. Tillgången på kapital är god. Det behövs reformer, skriver man och tar som exempel att kapitalet är koncentrerat till offentliga sektorn och finansbolag. Är det allt. Miljö är inte nämnt i artikel. Inte ett ord om hållbar tillväxt....

MP i Stockholm bryter med s
säger Per Bolund, Mp:s borgarråd. Motiveringen är att "den vilsna socialdemokratin har inte fingret på stockholmarnas puls". Fyndigt. "Partiet undrar över vart det skall ta vägen"...Inte så konstigt när man inte vet det på riks heller...Men efter den 28 mars, kanske...

För övrigt skall jag nu in till staden och träffa Magnus Hunhammar och Christer Lindström i KOMPASS för att se hur vi kan pressa på regeringen lite...

tisdag 22 februari 2011

Khadaffi: Sverige, FN, EU, USA ta i hårdare, kräv avgång och ställ K inför rätta
Militären skjuter för att döda sina egna. Hundratals människoliv har redan gått till spillo. EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton är den som uttalat sig tydligaast mot våldet, men alldeles för observerande, inte offensivt med krav på Khadaffis avgång och att han skall ställas inför rätta för folkmord. Carl Bildt är närmast uppgiven och vi skall inte sätta den ena mot den andra...Vad är det för nåt...Det är klart vi ska. Vi ska ta ställning för demonstranterna och mot Khadaffi.

Grön tillväxt stärker ekonomin och ger jobb
FN:s miljöorgan UNEP säger att vi måste sluta subventionera fossila bränslen. Vi måste satsa minst två procent av världens BNP på grön ekonomi som klimatjordbruk, klimat-och energismarta byggnader, hållbarare fiske och mer förnybar energi. Då skulle den hållbara tillväxten bli stor, världsekonomin skulle stärkas och fler få jobb. Inget nytt men vem gör....?

Landstinget: Minska överbeläggningen
I morse diskuterade vi i produktionsutskottet överbeläggningen på landstingets sjukhus. Jag drev på för några förslag som
1. Många äldre borde kunna flyttas över till geriatriken för att bättre utnyttja akutsängarna
2.Tydligare ägardirektiv, styrning och uppföljning för effektivare vård
3.VRI - vårdrelaterade infektioner drabbar 10-14 procent på sjukhusen. I medeltal ligger sådana patienter kvar 4 dagar extra. Det måste ner så att akutplatser används rätt
4. Öka öppettiderna morgon och kväll för för operationer, behandlingar etc så att sjukhusutrustningen används rätt och mycket. Fler får vård snabbare och akutplatser kan nyttjas.
Centern driver på för ett samlat program mot överbeläggningar från Alliansen.

För övrigt skall jag nu vidare till landstingsstyrelsen lite om samma sak...

måndag 21 februari 2011

Libyen: En mänsklig kollaps
Det är otroligt att det ska få hända. På några dagar har över 200 personer dödats av Khadaffi och hans legosoldater. För så verkar det vara. Khadaffi har rekryterat legosoldater från andra länder för att skjuta mot demonstranterna. Själv säger han att demonstranterna är rekryterarde och av utländska regimer...! Folkmord och en kollaps för mänskligheten. Vad gör EU och FN?

Hur ska vi finansiera framtidens välfärd?
Det försöker DN Debatt svara på i en artikel av Jens Magnusson, välfärdsekonom - fin titel - på SEB, http://www.dn.se/ . Redan om något år kommer 73 kommuner i Sverige att ha svårt att finansiera välfärden. Om 20 å kommer 200 kommuner att ha en försörjningsbörda på 2.5 personer per anställd. Hur löser vi det? Enklaste svaret är att vi lever längre och då ska vi jobba längre, men framför allt fördela arbetstiden över livscykeln och kanske jobba halvtid till 70 eller 75. Fler ops-lösningar, offentlig och privat samverkan med gemensam finansiering behövs också och fler invandrare. Enkelt....

M förhindrar medlemsfusk
Moderaterna skrotar nu provvalet i Stockholm. Personer inom m visade sig ha betalt andras medlemsavgifter och försäkrat sig om deras röster. Ett rent fusk för att vinna voteringar och komma fram på listorna. Moderaterna föreslår också att man måste vara medlem senast den 31 mars det år försöksnomineringen äger rum på hösten för att förhindra kupper. Problemet är inte bara moderaternas....Det finns på närmare håll och måste lösas genom just en viss tid mellan medlemskap och rösträtt.

För övrigt ska vi nu gå igenom rätt många ärenden till landstingets poduktionsutskott...

söndag 20 februari 2011

Politisering och demokratisering är inte samma sak
S kriskommission går mycket baklänges. Man vill ha mera stat och politiska beslut. Samhället måste demokratiseras, skriver man. Det är rätt men det är inte samma sak som att allt mer av människors vardag skall politiseras. Tvärtom är det viktigt att människor kan bestämma mer själv, Individualism och egenmakt som SSU en gång drev, är inte detsamma som egoism. Politisering är inte detsamma som mer demokrati. Den yttersta demokratin är den när du kan bestämma mer själv utan att hindra andra från att göra likadant. Här ligger en ideologisk, skillnad mellan s och Allianspartierna inklusive Mp vågar jag säga. Läs http://www.svd.se/

Kri(s)grupp om sjukvården: Politiskt spel
S är bra på politiskt spel, om det nu är något att vara stolt över. Det politiska spelet om orförandeposten har pågått i månader. Ilja Batljan är bra på politiskt spel. Nu föreslår han en kriskommission med Alliansen i landstinget om fler vårdplatser. Men det pågår redan . Barnsjukvården har byggts ut med femtio procent de senaste åren och öppettiderna på flera sjukhus har förlängts. Inga Nya kri(s)grupper med s...

Men se upp med de stora vårdproducenterna.
Här har s och andra kritiker rätt. Om det blir färre och större vårdproducenter som deltar i upphandlingarna blir det lätt Monopol eller Oligopol och de små slås utler kommer aldrig in. Se upp. Det kan bli dyrt, fel och dåligt...

Mp backar
i dagens SvD/Sifo. Det är inte konstigt om man varit tyst i flera månader. Centern ökar lite till 5.1 men är fortfarande långt under det dåliga valresultatet 6.6. Moderaterna och Alliansen håller ställningarna. Jag tycker Reinfeldt och varför inte centern skulle ta chansen nu i detta oklara politiska läge till mycket mer av blocköverskridande lösningar. Det tror jag svenska folket skulle uppskatta, t.ex om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

För övrigt var det jätteroliga födelsedagskalas för Micke, Sara, Hanna och Stina i går och i dag är vi barnvakter...

lördag 19 februari 2011

Arabvärlden reser sig - behöver allt stöd
Det är ändå fantastiskt vad snabbt revolutioner och demonstrationer kan komma till stånd och ge resultat i dag. Det tog någon vecka i Tunisien att störta Ben Ali och det tog 18 dagar att störta Mubarak. Nu är det Bahrein, Algeriet, och den hårdföre Ghadaffi i Libyen som redan hunnit döda 80-talet demonstranter. Vi måste ge allt stöd. Tydligare svenska besked från regeringen och Carl Bildt liksom EU, USA och FN.

Nej till Marockos rov-och tjuvfiske i EU-regi i Västsahara
Det är helt otroligt hur en majoritet av EU-länderna kan stödja ett fortsatt rov- och tjuvfiske- avtal med Marocko utanför Västsahara. Detta gör man utan att få läsa dokumenten som visar rovfiskets verklighet och följder. Eskil Erlandsson (C )Sveriges landsbygdsminister kan vi lita på. Han jobbar för ett nej och kommer själv att rösta nej. Eskil och Annie blir ett vacker par att ta över ledningen för centern om ngt år....

Öppenhet och meddelarfrihet en självklarhet i privata bolag med skattestöd
Wanja Lundby-Wedin,LO-ordföranden som behöver putsa upp sin fasad skriver nu i DN www.dn.se att det måste råda meddelarfrihet i privata bolag inom skola, vård och omsorg som finansieras med skattepengar. Visst, och vilket parti är emot?

DN efter sin tid om s-valet
Dagens Nyheter pratar hela tiden om stöd från väljarna, väljarna, väljarna. Det är feltänkt. Väljarna beskriver personer som får rösta vart fjärde år. Det visar hur gammaldags DN är. Det är medborgarnas stöd det handlar om att få och förvalta, varja dag...DN:s reportrar Jens Kärrman och Hans Ohlsson www.dn.se verkar också vara efter sin tid när man talar om att "Sveriges största parti skall välja ny ledare"...

För övrigt ska Sonja och jag nu på tre födeslsedagskalas; Micke 39, Sara och Hanna 2+2 och Stina 32...fiskdamm, grattis och skål...

fredag 18 februari 2011

Regeringskris: I Egypten, Tunisien, Libyen, Jemen, Bahrein och Belgien...
Ja så ser kriskartan ut. I Nordafrika vill man bli av med sina regeringar i Belgien demonstrerar man för att få en. Konflikten i Belgien är den vanliga mellan flamländare i norr och valloner i söder, språk och delning. Jag har själv ett vallonursprung med invandrande järnbruksarbetare på 1600-talet. Flamländarna vill separera Belgien i två delar medan vallonerna vill hålla samman. Belgien har nu tagit världsrekordet i grenen att stå utan regering med 249 dagar...Det behövs ingen regering för att vara med i EU...

Landstinget: Lös sjukvårdskrisen
Det är också vad vi nu jobbar med i Alliansen. Vi trycker på från centern. Men det handlar inte om som DN skriver i sin ledare i dag, www.dn.se, att "skifta fokus" från primärvård till slutenvård. Tvärtom, det handlar om att förbättra båda. Ju fler som kan "botas" eller förebygga sjukdom i primärvärden desto färre behöver vårdplats i slutenvården. DN borde gå grundkursen kapitel 1, punk 1, första stycket...

Fler bostäder i Stockhomsregionen och Värmdö
Ja, det behövs fler bostäder i Stockholmsregionen. DN har summerat till 117.000 och det planeras bara 104.000. I Värmdö planeras 3 515 bostäder 2011-2019. Det behövs också nytänkande hur vi bättre kan utnyttja de hus vi har. Det är därför jag skrivit en motion till kf om att hyra ut tomma fritidshus och tomma övervåningar som finns i Värmdös villor till i första hand ungdomar. Det kan vi börja med omedelbart...

För övrigt har vi stort födelsekalas i morgon för Micke, 39, Stina 32, Sara 2 och Hanna 2... Ja, det blir fiskdamm...

torsdag 17 februari 2011

Utrikespolitiken: EU har tagit över
En slutsats av debatten i går i riksdagen om utrikespolitiken är att EU har tagit över. Det sa vi EU-kritiker inför folkomröstningen om EU men ingen från ja-sidan ville naturligtvis hålla med. Sverige skall också i framtiden ha en självständig utrikespolitik, sa man. Jo, hoppsan. Se vad som nu har hänt i Nordafrika. Tror någon att Olof Palme, Ingvar Carlsson eller för den delen Torbjörn Fälldin skulle varit tyst under revolutionerna i Tunisien och Egypten? Bildt är inte dålig som utrikesminister, men vi vet inte vad han säger till EU. Det sägs aldrig till svenska folket. Sverige har ingen egen utrikespolitik, bara en påverkanspolitik på EU.

Fiskeavtalet med Marocko: Sverige skall säga nej
Det är inte ofta man ser en så samlad opinion från svenska EU-parlamentgariker som den i DN i dag www.dn.se om fiskeavtalet mellan EU och Marocko som totalt utlämnar Västsahara. Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975. Sverige måste stå upp för folkrätten och rösta nej till förlängning av fiskeavtalet med Marocko. Eskil:Det är din fråga. Säg ifrån. Ett utrikespolitiskt besked från Sverige.

Överbeläggningen på sjukhusen måste lösas
Det är moderaterna med Filippa Reinfeldt som ansvarar för sjukvården i landstinget. Jag skall ta upp med Gustav i dag att vi mste agera från centern och driva på för att lösa situationen. Så här får det inte vara. Det handlar om patientsäkerhet och det är Sverige 2011.

För övrigt skall jag nu in till sammanträde med landstingets forskningsberedning

onsdag 16 februari 2011

Rädda euron till varje pris
Det är huvuduppgiften för EU:s 27 finansministrar som nu startat arbetet med att förhindra nya kriser i EU som den i Grekland och Irland. En ny ekonomisk ordning talas det om där en räddningsfond med 500 mdr euro ska kunna låna ut pengar till länder i kris. Från Frankrike och Tyskland med Sarkozy och Merkel är budet att stärka EU:s konkurrenskraft med gemensamma företagsskatter, ingen indexreglering av löner, högre pensioner och samordning av socialförsäkringar. Nej, säger Sverige och många EU-länder. Och nej skall det vara. Detta är nationella frågor.

S-krisen går vidare
S kriskommission verkar mer se tillbaka hur det var än vad som måste bli. Mer stat, mer tillväxt tillvarje pris, miljön kommer i andra hand, mer behov överallt, högre pension, vilket i sig är rätt. Kommissionen öppnar för högre skatter. Men, det var ju bl a detta man förlorade valet på, sa Mona Sahlin för två månader sedan.
En ny ordförande måste få ett brett och ganska "eget" mandat och då kan rapporten bli vad som helst.

Reinfeldt: Illa tänkt om hyresrätten men DN hårddrar uttalandet
Det var ett riktigt konstaterande att hyresrätten inte fungerar i innerstaden men det borde ha kommit något mer från Reinfeldt. Vad gör vi för att den ska fungera. Men det kom aldrig. DN hårddrog uttalandet och det var heller inte riktigt rätt. Syntes: Om ngt inte är bra säg det. Men säg också vad du vill ha i stället.

För övrigt skall jag till Expert i dag igen med några frågor om min nya HTC-telefon...

tisdag 15 februari 2011

S krisrapport: Bra analys dåliga förslag
Så har då också s krisgrupp kommit med sin valanalys. Nu har jag bara hört morgonrapporterna på ekot men min ryggmärgsreaktion är en bra analys men dåliga förslag. Socialdemokraterna har blivit för självsäkra och ensidiga och låst fast sig i en gammal värld. Men att lösningen skulle vara högre skatt, högre pensioner, som naturligtvis betyder ännu högre skatt, och bort med vinsten på friskolor det går ingen på. Nej till vinst på friskolor är ideologiskt rätt men räcker inte för att återvinna några stora väljargrupper på. Är detta verkligen allt...?

För övrigt skall jag nu åka in till landstingsstyrelsen...

Och nu är det gjort. Vi har också haft arbetsutskott i gruppstyrelsen och jag och Sonja har hämtat Emma på dagis och handlat och fikat i Möknvik

S-krisgruppen: Bra förslag i andra läsning...
Vid närmare granskning finns flera bra förslag om ökat medlemsinflytande genom t.ex medlemsomrösningar i både sak- och personfrågor. Partiledarvalet måste ske i en öppen process och inte som nu i en sluten process som leder till spekulationer. Det är utmärkta förslag. Frågan är bara när förslaget om partiledarvalet kan bli verklighet....Den här gången är det för sent.

Yrkesutbildning bättre än sfi
för att finna vägen till arbetslivet för invandrare. Det är regeringens förslag för att snabbare ge nyanlända invandrare jobb. Det är rätt tänkt. Alla som jobbat utomlands vet att bästa sättet att lära känna landet, befolkningen och språket är att arbeta tillsammans med de som bor där. Inget är så bra som att få kompisar som lär dig vardagsspråket för att kunna kommunicera. Dessutom har vi brist inom sjukvårds-,bygg- och IT-branschen. Sätt i gång.

måndag 14 februari 2011

Hyresrätter: Javisst, även i innerstan
Nej, Reinfeldt det var inget bra uttalande att döma ut hyresrätterna i innerstan. Att det finns problem med nuvarande ordning eller oordning med decennielånga köer och svartaffärer är inget skäl att skåpa ut hyresrätten i innerstaden överhudtaget. Gör någonting åt det i stället. Bygg fler hyresrätter både i och runt staden. Det kan vi stimulera med lägre moms och fastighetsskatt på hyresbyggande. Det är inte bidrag. Det är politiska styrmedel för att skapa balans.

Flyget måste minska sina utsläpp
Flyget ökar mest av alla transportslag och därmed utsläppen. En thailandsresa släpper ut lika mycket som 1500 mils bilkörning med en normalstor bensinbil - eller ett års bilkörning, enligt Jonas Åkerman, forskare på KTH, se http://www.dn.se/. Så kan vi inte ha det. Flyget måste omfattas av handeln med utsläppsrätter inom EU och flygbränslet måste beläggas med moms och klimatskatter. Ett utmärkt initiativ att ta för Sverige i EU där centern kunde börja.

S-ordföranden har spårat ut...
Den stängda och samtidigt evigt pågående idoltävligen i media om ny partiledare i s har skadat partiväsendet. Det har blivit etiketter med höger och vänster, för gamla och för oerfarna, för mycket gubbar, för lite förnyelse, men eviga spekulationer...Och det eviga svaret, jag svarar först om valberedningen hör av sig. Hur får vi fler väljare i städerna, på landsbygden, bland de som arbetar...Men det handlar väl om vad som är bra för landet - inte hur man får fler väljare. Gör om och gör rätt. Debatter, utfrågningar, medlemsomröstningar... Och det handlar om alla partier.

Så har hag då köpt en ny telefon, en HTC Legend och svurit lite under dagen med nya inkopplingar...

söndag 13 februari 2011

Algeriet nästa
Arabvärlden reser sig nu efter de lyckade demonstrationerna i Tunisien och Egypten. Blir Algeriet nästa. I går slogs 2000 demonstranter ner av över 10 000 extrapoliser för att stoppa demonstrationen mot president Bouteflika. Likheterna är stora. Arabvärldens folk har tröttnat på diktaturerna. Sverige, EU, USA och framför allt FN måste ge sitt stöd till folken.

Ledarna vill ha modernare fack
Det är en utmärkt artikel på DN Debatt i dag http://www.dn.se/ där Annika Elias och Thomas Eriksson från ledarna kritiserar LO:s och TCO:s förlegade syn på löneförhandlingar. Att förhandla i grupp är historia. Nu måste medlemmarna ges makt och då skall det ske med individuella förhandlingar på varje arbetaplats. Självklart egentligen. Varje individ är unik och det är personen vi skall se till inte gruppen, och det gäller inte bara i löneförhandlingar. Heja Ledarna.
Ta ledningen och förnya den svenska modellen.

S-ordförande: Långköraren börjar bli tjatig.
Så här har det gått till i s och så här skall det alltid gå till. Tala om förlegad konservatism. Precis som facket måste s förändra sig mot den nya världen. Partiet innehåll först med presentationer vad olika kandidater vill. Ut i landet med kandidaterna och tala och lyssna och tala om för svenska folket. Det gäller inte bara s, det gäller alla partier också centern där det är dags att pröva partiledarskapet med både ordförande och vice ordföranden de närmaste stämmorna.

Tennis i dag med en Micke med träningsverk i ljumskarna efter vasaloppsträning...Vann jag?
Nej...vi fick slå i stället för att spela match.

lördag 12 februari 2011

En resa jag aldrig glömmer...
Anledningen till att det inte blev någon blogg i går var resan till Sören Wibes begravning i Umeå. Och vilken resa. Upp 04.30. Skottar snö på husgången, bilen, vägen. Bilen fastnar i snön på vägen. Panik. Pulsar till bussen. Får lift. Väntar 30 min. Då kommer bussen...Detta är sista bussen från Värmdö mot stan. Tur ändå... Bussen fastnar på motorvägen två ggr. T-bana till Arlanda Express. Fastnar vid snöstopp och växel fel... tiden går flyget skall gå 08.30.

Oj,oj, springer till gatge 33. Och, ny avgång 09.30, jaha. och Ny avgång 0945,10.30, 1045, 11.15 Nu. In i planet.. ny avgång 12.00, 12.15. Oj då nu måste vi byta besättning. Den har varit i gång för länge. Var finns ngn ny. Helsingfors, men på väg mot Sthlm. Tar bara en kvart hör vi... visst, klart efter en timme. Ny avgång 13.30. 14.00...Sådär 14.10 kom vi iväg. Begravningen börjar 14.30. Hinner förstås inte. Kommer sent. Jag och Jan Å Johansson, nära medarbetare till Sören i Bryssel i många år.

Till Sören Wibes begravning
Heliga Kapellet på Södra kyrkogården. En värdig begravning med Jonas Sjöstedt som officiant. Sören var inte troende, men trodde vekligen på sitt budskap. Ingen EU-Stat, Ingen euro, ja till samarbete. Som, jag som Jonas, som Håkan Larsson och tusentals svenskar. Nils Lundgren hade fastnat på en annan flygplats men skickar ett uppskattat tal. Sören fick rätt om euron, krisen, överstatliga förslag om gemensamma skatter. Vi satt vägg i EU-parlamentet, skrev resolutioner och röstlistor i drygt fyra år. Junilistan saknar dig, tusentals väljare saknar dig. Jag saknar Dig.

Mubarak tvingas avgå
I taxin till Umeå flygplas hör Håkan Larsson och jag på 18.00-nyheterna att Mubarak avgår. Nästan lite glädjetjut i bilen också från taxichauffören. Men vad händer nu? Militären tar över. Den har ju ställt sig på folkets sida under de 18 demontrationsdagarna och kan kanske skapa lugn under processen mot demokrati. Bort med undantagstillstånd, censur, tortyr, korruption... Etiopien är fritt.

Sätt press på Rumänien och Bulgarien i EU
Det är inte många gånger jag hållit med Carl B Hamilton i EU-frågor. Men nu gör jag det i hans artikel i Svd www.svd.se i dag. Sätt press på Rumänien och Bulgarien mot korruption och organiserad brottslighet. Inget Schengensamarbete innan länderna lever upp till EU:s krav. Men det är EU som begått felen från början utan att följa upp inträdeskraven.

För övrigt har jag just kommit in från skidspåret....nysnö..

torsdag 10 februari 2011

Euron: Skapar europeisk kris
Att införa en gemensam valuta med så olika ekonomiska system och förutsättningar i olika länder är som upplagt för kris. Det är precis vad som inträffat mer euron. Först försökte EU lösa krisen med stora reservfonder i EU-regi. Tyskland och Frankrike tyckte inte det var tillräckligt och ville visa sina egna medborgare att ni skall inte drabbas av andra euro-länders usla ekonomier. Det blev den tyska pakten för konkurrenskraft som totalt skåpades ut i EU-parlamentet i går. Merkel backar och osäkerheten kring euron är större än någonsin....

Förbifart Stockholm: Bygg spår samtidigt
Det helt feltänkta bygget av en motorväg för 27.6 mdr kronor under och över Mälaröarna verkar nu svårt att stoppa. Den politiska majoriteten är stor. Mp, v och en minoritet centerpartister, däribland jag, är emot. Om den nu skall byggas bör den kompletteras med utbyggd kollektivtrafik, t.ex spårbilar eller spårväg efter, bredvid eller över banan.

Spårbilar: Varför så tyst från regeringen
om Pilotbanan för spårbilar som regringen säger sig arbeta för. Jag befarar att att det ligger något lurt bakom tystnaden och fick inga besked på kommundgararna heller. Trafikverket har avsatt 30milj för utredningar och analyser. Det är löjliga småpengar i trafiksammanhang, jämfört med t.ex Förbifartens 27.6 mdr, som inte kommer att räcka. Satsa på modern miljövänlig transportteknik i stället för nya motorvägar.

För övrigt är jag nu på väg till möte med det regionala skärgårdsrådet...

onsdag 9 februari 2011

Egypten: Oppositionen måste samordna sig
Det går inte att låta diktaturregeringen med vice president Omar Suleiman med Hosni Mubarak i ryggen sätta villkoren för ett maktövertagande. Det är inte diktaturens sak utan oppositionens. Men oppositionen måste organisera sig, samarbeta och ena sig. Hela Mubaraks taktik går ut på att splittra oppositionen. Ungdomsgrupperna som demonstrerat är nu på väg att organisera sig och gott så men nästa steg är samarbete.

Lagstifta inte bort tryckfrihetsförordningen från 1766
Det är bara dumt att tro att det skulle bli bättre med en "teknikoberoende" yttrandefrihetslagstiftning. Sverige har kanske världens äldsta tryckfrihetsförordning kompletterad med en modernare yttrandefrihetslag. Att börja ändra och göra om är både dumt och onödigt. Det kan också släppa in EU som talar om vad vi bör och inte bör göra. Det är svårare för EU att tala om att vi skall ändra något från 1766...

Arbeta längre - höj pensionsåldern
Frågan skall nu utredas av Alliansen och socialdemokraterna. Utmärkt men rätt självklart. Lever vi längre ska vi också jobba längre. Inriktningen måste vara att folk ska få arbeta så mycket och så litet som man vill över livscykeln. Mycket när man just börjat. Mindre när man får barn, mer i medelåldern och sedan så länge man vill. Riktlinjer ja, men så lite regleringar som möjligt.

För övrigt blir det inre tjänst i dag med läsning av handlingar till landstingsstyrelsen och med årsmöte i landstingsgruppen i kväll.

tisdag 8 februari 2011

Pangasius: Utfiskningens ansikte
När fisken tar slut i haven odlas den mer och mer. Vi som äter fisk, och där finns jag, blir fler och fler och vi äter mer och mer. Världskonsumtionen är 17 kilo per person och år. www.dn.se Men något har gått snett. Vi håller på att fiska ut haven och då ökar i stället fiskodlingen. Med mat från småfisk, som skulle kunnat växa sig stor, med antibiotika och med övergödning. EU:s fiskepolitik är ett enda stort misslyckande; att fiska ut både egna och andras vatten. Världsnaturfonden får inte svika. Vem skall vi konsumenter då kunna lita på?
Ställ högre krav på märkning och info vid diskarna. Sverige kan gå före.

Eurokrisen splittrar EU
Tyskland och Frankrike med Merkel och Sarkozy har drivit krav på kraftigt ökad överstatlighet i EU för att förhindra nya eurokriser. EU skall besluta om högre pensionsålder, stopp för indexreglerade löner, företagsskatter och budgettak. Nu gick inte övriga EU-länder med på det men enade sig om en skrivning om ökad "ekononomisk politisk samordning i euroområdet". Det betyder att riktningen är klar mot mer överstatlighet i skatte- och finanspolitiken. Sverige måste säga nej. Ta stöd av andra mer "mellanstatliga" samarbetsländer som Österrike, Polen, Danmark och Finland. Säg till så det hörs. Vad tycker centern? Har vi någon åsikt?

För övrigt hade vi gruppstyrelse i går kväll och årsmöte i landstingsgruppen i morgon kväll med sikte på att stärka det utåtriktade arbetet.

måndag 7 februari 2011

Egypten: Samla oppositionen
Egypten går från revolution och demonstrationer till förhandlingar om framtiden. Det är alltid bra att sätta sig ner och diskutera, men inte under vilka förutsättningar som helst. Har man inget förtroende för motparten så låt bli. Samla i stället oppositionen. Driv på för fri press, släpp alla fängslade under demonstrationerna, avskaffa undantagslagarna, upplös det fuskvalda parlamentet och utlys nyval. Och bort med Mubarak. Använd tiden nu till att samla oppositionen och låt inte maktregimen styra omställningen.

Minska klyftorna
Regeringen måste ta itu med de ökade klyftorna i Sverige. Klyftor mellan rika och fattiga, mellan direktörernas och arbetarnas löner, invandrare, nysvenskar, ensamstående, arbetslösa, utförsäkrade, äldre...Och inte bara regeringen. Vi alla. Det är bra med fler som jobbar, kan leva sin lön och känner trygghet. Men det handlar om sammanhållning...

Slå vakt om det kommunala vetot
Vi måste satsa på förnybara energikällor. Vindkraften är en sådan. Vi bygger också ut den mycket nu. Regeringen har en hög ambition. Men vi måste också slå vakt om lokalsamhället, den kommunala demokratin, självbestämmandet. Slå vakt om det kommunala vetot. Om det tas bort för vindkraftsanläggningar kan nästa steg vara uranbrytning...

För övrigt skall jag nu vara barnvakt hos Emma, Sara och Hanna som är lite förkylda och hemma från dagis i dag.

söndag 6 februari 2011

Agenda om centern inställt.
Under förra och denna veckan har jag kontaktats av Agenda för en sändning i anslutning till kommundagarna om läget i centern. Jag har givit dem mina synpkter, sänt vidare till andra centerpartister som Krokomscentern och Håkan Larsson och Maria Söderberg som båda intervjuats av Agenda. Man har också gjort intervjuer med enskilda medlemmar i Krokom. I kontakten med mig handlade det om Agenda förra söndagen inför kommundagarna eller nu i dag. Nej, det blir ingen sändning låter det nu. Nehej och varför? Centern är tydligen inte intressant. Det blir en intervju med Göran Persson i stället....Jaha...

Helsidor med Göran Hägglund
i DN med rubriken "Tung tid för Hägglund". www.dn.se Visst, Kd har länge legat under 4-procentspärren. Det är allvarligt för Kd men också för hela Alliansen. Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala trycker på och samma krets har föreslagit Mats Odell som partiledare. Nu hoppar Mats av, och Hägglund reder nog ut detta till rikstinget i sommar.

Mina kommentrer till detta
Dålig och ytlig journalistik att bara ägna sig åt personfrågor och då duger bara partiledaren att prata om. Inget om den inre diskussionen, inget om en massa framförda förslag på centerns kommundagar, om den gröna identiteten, tillbaka till rötterna, inga djupintervjuer. Agenda med centern blir ointressant trots en massa förarbeten bara för att Göran Person lägger sig i partiledarstriden i sitt parti. Dålig och ytlig journalistik....

För övrigt har det blivit både vanlig träning och skidor i dag på hårda, snabba spår och lägdor. Har just kommit hem från Emma, Sara, Hanna, Åsa, Micke, Stoffe, Stina, Ulf, Sonja....

lördag 5 februari 2011

Centerns kommundagar: En positiv avstamp för förnyelse
Rubriken låter som jag har köpt hela partiets marknadsföring inför kommundagarna... Men det var mycket mer positiva och framåtsyftande kommundagar än vad t.ex Expresssen och en del andra media förmedlar. Media är evigt ytliga och vill bara prata om partiledaren. Fokus skall vara på ett nytt avstamp, att stärka rötterna, den gröna centeridentiteten, mindre Allians, mera center, breddad politik, mer välfärd, varmare attityd, c-ordförande och två viceordförande, lyfta fram lokala och regionala företrädare, lägga en extrastämma 2012 och årliga stämmor därefter.
Det är klart att partiledaren diskuterades och att extrastämman kan bli ett tillfälle där förändringar sker. Med Eskil och Annie i partiledningen, ministrar som pratar mer center än Allians och synliga lokala och regionala ledare kan det bli riktigt bra...

För tror jag de flesta på kommundagarna tyckte att den ganska beska men sanna valanalysen nu snabbt går över mot framtiden...

fredag 4 februari 2011

Bra start på Centerns kommundagar
I går startade centerns kommundagar med en diskussion med gruppledare, kommunalråd och kretsordförande om centerns framtid. Nu har vi fått valanalysen nu finns det bara en riktning framåt. Mer av centern vid sidan av regeringen, fler centerförslag utanför våra ministerområden, en starkare medborgardialog och interndemokrati. Nu riktar vi in oss på centerstämman i Åre i september. Det var partisekreteraren Mikael Arthurssons budskap liksom kommunala sektionens ordförande Mari-Louise Wernersson.


EU på kollisionskurs med sig själv
För några veckor sedan lade EU-kommissionen fram ett förslag om ökad ekonomisk samordning i hel EU om budgetregler, företagsbeskattning mm. Häromdagen presenterade Merkel och Sarkozy från Tyskland och Frankrike ett likartat dokument om ekonomisk samordning. Det skulle gälla bara för euro-länderna och är av mer mellanstatligt slag med en handskakning i stället för gemensama EU-regler. Det senare är naturligtvis att föredra men det är ingen tvekan om att EU är på kollissionskurs med sig själv.

Och nu fortsätter kommundagarna med anförande av Maud Olofsson

Maud Olofsson: Inspirerande tal om förnyelse och grön omställning
Ett inspirerande tal från Maud inledde kommundagarna. Valanalysen ger oss nu en spark i baken. Nu handlar det om både Alliansregering och centern, men mera centern. Förnyelse grön omställning och grön ekonomi. Skall vi göra Sverige till ett nytt nybyggarland? frågade Maud retoriskt i riktning mot Sverigedemokraterna. Vi behöver mer arbetskraft utifrån, unga, företagarere och folk i vård och service. Men viktigast, nu ser vi framåt mot Stämman i Åre och valet 2014.

torsdag 3 februari 2011

Egypten: Risk för inbördeskrig
Det som hänt de senaste dagarna med Mubarak"anhängare" mot de tidigare demonstranterna som krävde Mubaraks avgång är mycket oroande. Det kan skapa ett inbördeskrig som kan bli förödande. Mubarak"anhängarna" verkar vara organiserade. Det går inte att plötsligt komma med flera tusen personer på kameler och delta i motdemonstrationer om man inte är organiserad. Polisen och Mubaraks anhängare har pengar och resurser och är beroende av honom. Då är det lätt att få dem att ställa upp. Fortsätt med demonstrationerna. Ni har omvärldens stöd.

Centern: Bra debattartikel av Maud i DN
Det är utmärkt att inför kommundagarna i Linköping nu ta upp centerns situation i regeringen, lojaliteten mot Alliansen och bristen på samhällskritik och centerdebatt. Det är också bra att Maud kopplar till vardagen med krav på reglering av elbolagens priser som jag och många med mig retat oss på.
Låt tiden fram till centerstämma i Åre bli en tankesmedja för hela centerrörelsen. Det är inget fel att vara lojal, tvärtom, avtal skall hållas, men det behövs en stark grön center utanför som hörs och vill saker utanför ministeransvaret. Det skall vi nu ta tillbaka. Både ta mer pats i regeringen och stärka den gröna centeridentiteten.

För övrigt åker jag nu till kommundagarna i Linköping och fortsätter debatten...

onsdag 2 februari 2011

Egypten: Mubarak faller
Det är bara en tidsfråga innan Egyptens president och diktator Mubarak faller. Själv meddelar han nu i ett TV-tal att han inte ställer upp till omval i höst. Det räcker inte. De uppemot 2 miljoner demonstranter som träffades på Tahrirtorget i går och runt om i hela Egypten kräver mer. Jag hoppas nu att demonstrationerna fortsätter och inte klingar av så att vi får ett riktig besked om avgång. Problemen efter Mubarak finns där men det är bättra att ta tag i Muslimska brödsraskapet, kvinnornas frigörelse, demokratin och yttrandefriheten så fort som möjligt.

Regeringen: Se upp för ökade klyftor
I går fick vi besked om att Sverige har fått fler fattiga barn. Det är 220 000 barn i invandrarfamiljer, med ensamstående mammor och familjer drabbade av arbetslöshet. Klyftan växer mellan familjer som har det bra och familjer i fattigdom.
Mitt råd. Ta omedelbart tag i problemet och utvidga frågan till andra områden där klyftorna ökat, som mellan de med jobb och de utan jobb, mellan de med utbildning och de utan utbildning.
En debatt om ökade klyftor - eller ökat utanförskap! - gynnar inte centern och regeringen.

Bra med "lobbyistregister" i EU.
Det var en stor fråga redan under mina år i Bryssel. Hur gör vi med alla lobbyister som knackar på dörren, skriver mail, vill träffas, eller bara visa upp sig. Bra nu med förslaget om ett "Öppenhetsregister". Miljö- och fredsorganisationer vill inte kallas lobbyister. Det handlar om Öppenhet. Vem som helst skall kunna se vilka de är,vad de vill, hur mycket pengar, personal och resurser de har, vilka som är i ledningen....

Börja inte prata om Förbifart Hemmesta igen...
Otroligt dumt att nu börja prata om Förbifart Hemmesta igen i dagens Mitt i Värmdö. Efter Centerns, Miljöpartiets, Vänsterns och mängder med värmdöbors nej under valrörelsen lyftes leden ut från Översiktsplanen. Att Friluftsfrämjandet vill bygga leden är obegripligt. Vi skall förbättra Skärgårdsvägen. Storskogen skall göras till ett naturreservat och vi skall inte ha någon motorled i reservatet...

För övrigt skall jag nu slå in en födelsedagspresent till Micke som fyller år i morgon...

tisdag 1 februari 2011

Värmdöcenterns årsmöte: Christer Malmqvist ny ordförande
I går genomförde Värmdöcentern sitt årsmöte. Ordförande för mötet var distriktsordföranden och riksdagsledamoten Kerstin Lundgren som föredömligt ledde förhandlingarna. Till ny ordförande valdes Christer Malmqvist, aktiv företagare och till vice ordförande valdes Annette Olofsson Fors också egen företagare. Övriga styrelseledamöter är Lars Alenfalk, Karin Nordblom och Hans Lindqvist.
Christer Malmqvist, Karin Nordblom och Annette Olofsson Fors valdes till ombud på distriktsstämman i april och Hans Lindqvist valdes till ombud på riksstämman i Åre i September.

Tre motioner antogs till riksstämman
författade av undertecknad. Den första om att låta viss tid förflyta innan medlem får rösträtt för att undvika röstkupper på möten, den andra om att centern på riks skall utse en förste och en andre vice ordförande och ha riksstämmor varje år. Den tredje motionen handlade om att stärka det nordiska samarbetet i riktning mot ett Nordiskt statsförbund. Kerstin Lundgren tackade för förtroendet att leda årsmötet och därefter hölls ett konstituerande styrelsemöte där sammanträdestider, firmateckning mm beslutades.

För övrigt skall jag nu iväg till produktionsutskott i landstinget...
Och nu kommer jag åter i kontakt med datorn efter ett bra beslut om en måltidsutredning i landstinget för en god, tillagad, måltid gärna med ekologisk och närodlad mat på våra sjukhus som jag framförde från centern.

Slåss för ett fritt Internet
När opinioner börjar växa och när världen börjar gunga för makthavare världen runt hotas det fria internet. Nätet "stängs av" när de folkliga opinionerna börjar bli för starka. Kina, Nordkorea, Iran, Vitryssland och nu Egypten. På några minuter försvann Egyptens internettrafik genom Mubaraks makt över operatörerna som helt enkelt stängdes av. Det är en farlig utveckling och den förstärks av EU som drivit på för ipredlagar och datalagringsdirektiv som vi tvingas införa i Sverige. Det är bara vi enskilda som skall ha makten över den fria opinionsbildningen, dvs rätt att tycka och skriva. Det står i vår tryckfrihetsförordning från 1766 och den gäller.