söndag 30 oktober 2011

7 mdr blir 10 om 100 år
Så ser prognosen ut. Jordens befolkning ökar ändå lite långsammare. Medellivslängden har ökat från 48 1950 till 68 60 året senare. År 1950 dog 133 av 1000 nyfödda barn mot i dag 46. Det går åt rätt håll. Vi måste ändå hushålla med jordens tillgångar och bruka dem utan att förbruka. 3 mdr till på 100 år är mycket. Och sedan...

Miljöpartiet kommer lägligt med
förslag på minskat flygande, minskad köttätning och halverat klimatutstäpp som svenskar orsakar.Då ska även det vi importerar räknas med. Lägligt utifrån jordens befolkningsökning och lägligt utifrån Mp:s födelsedag för 30 år sedan. Jag minns exakt. En av Miljöpartietss grundare Ralph Monö och jag jobbade på jordbruksdepartementet med Naturresurs- och miljökommitten. Fälldinregerigen laddade Barsebäck och det var droppen... Jag funderade allvarligt på att gå med, men..

Bra Mp-förslag om att bredda människors medverkan i poliken
Medlemsantalet i partier och folkrörelser minskar. För några år sedan var en av fem medlem i något politiskt parti i Sverige, nu är de en på femtio. Att engagera 250 000 svenskar för att ta fram Mp:s valprogram är rätt tänkt. Men feltänk och felskrivet närman säger att vi vill engagera folk utanför politiken. Folk är int eutanför politiken, de är bara utanför partipolitiken

Centern bör engagera hela folket
Centerns svar bör vara att vi vill engagera hela svenska folket och öppna möten, nätet och partiet för förslag från alla människor barn, vuxna, svenskar, invandrare med en totalt öppen process...Som vi gjorde  med partiledarvalet.

För övrigt har Sonja och jag nyss kört våran skogsrund ned mot Hemmesta sjöäng och plockat hem lite ved också som vi brukar. Nu ska jag hem till Emma, Sara och Hanna och sedan blir det tennis med Micke

lördag 29 oktober 2011

EUrokrisen: Inte en enda euro har ännu skjutits till
säger finansforskaren och professorn Pehr Wissén vid Handelshögskolan om eurokrisen. De 1000 miljarder euro som beslutats tillföras EFSF räcker inte. SPV är ett nytt instrument som införs som ska garantera krisländernas statsbligationer, men det ökar bara risken menar ekonomiska experter.
Kina kanke ger pengar till EFSF, men sätter naturligtvis hårda krav.
Den som är satt i skuld är aldrig fri...

Saab tas över av Kina
EUron ska garanteras av Kina, USA har enorma lån i Kina och nu ägs Saab av de kinesiska företagen Youngman och Pang Da. Kina tar över och ställer villkor. Men i Saab-affären är allt annan än konkurs och nedläggning bättrre.

Annie Lööf
verkar göra samma bedöming. "..ett positivt steg.. med en avsiktsförklaring på plats.". Annie läxar inte upp m, som SvD Näringsliv får det till i dagens tidning, svd.se/naringsliv. Hon talar bara om att för henne är varken facken eller arbetsgivarna särintressen. Klokt sagt. Alla intressen är väl då särintressen eftersom ingen bestämmer till 100 procent....

Centerns representanter i Mälardalsrådet vill ha en positiv regionutveckling.
Det var vad vi kom fram till i Enköping i fredags med centerpartister från Stockolms, Sörmlands, Uppsala,Västmanlands och Örebro län. Centern är det parti som är mest för regioner där makt förs ned från staten och länsstyrelserna till folkvalda kommuner och regioner. Låt inte gränstvister mellan län försena frågan.

Centern bör driva på för en lösning
så att regionerna kan träda i kraft vid valet 2014.
Ett sätt att lösa gränstvisterna är att ha avstämningar med eventuella gränsjusteringar t.ex 2016 och 2018. Då behöver inga partier eller län känna sig låsta.

För övrigt blev det inget skärgårdsfiske då två av fiskarna blev sjuk, men tjejerna kör sina museibesök i alla fall

fredag 28 oktober 2011

Magnecyl mot eurosmärta
Ja, vad ska man säga. Tycker DN i sin ledare i dag www.dn.se slår huvet på spiken. ..."EU-ledarna löste alla problem utom  hur allt ska gå till och var pengarna ska komma ifrån". Tyskland ska bestämma hur det ska gå till och också bistå med det mesta av pengarna. Det tredje riket dog med andra världskriget och Hitler men det fjärde riket har uppstått med euron och Merkel....Något liknande sa någon när det stod klart att Tyskland inte nöjer sig med regelbundna inspektionsresor till Grekland utan vill ha bofasta budgetkontrollanter inne i landet. Ekonomisk ockupation alltså av det fjärde riket...

Juholt gör nya tavlor
Som om det inte räckte med 10 procents minus i förra veckans SIFO och  sex procent back i dagens Synovate gör Juholt nya tavlor. I gårdagens riksdagsdebatt gav han sig på Reinfeldt igen och drämde till med att antalet personer som fått försörjningsstöd, eller socialbidrag, nu var de högsta på trettiofem år.
Det visade sig vara fel,  Var är den där nya staben som skulle hjälpa gossen...?

Argentina: Historien och rättvisan hinner ikapp.
Alfredo Astiz var 25 år när han sköt Dagmar Hagelin i Buenos Aires och förde henne till den ökända tortyrkammaren i Marinens mekaniska skola. Nu är Alfredo Astiz, 59 år, dömd till livtids fängelse, 34 år senare. Historien och rättvisan hinner ikapp. Ett friskhetstecken om en sjuk tid.

För övrigt åker jag nu till Mälardalsrådet i Enköping ..Skola, Arbesmarknad och kommunikationer utvecklas utanför länsgränserna. Vi behöver starka regioner som också kan ta över uppgifter från staten.

torsdag 27 oktober 2011

Merkel: "Tyskland behöver Europa" - nu ska euron räddas till varje pris
"Faller euron så faller Europa", "Europas svåraste stund sedan andra världskriget". Ja, vi ser på uttalandena att det är en ödesfråga och att Merkel bestämt sig.Euron ska räddas till varje pris, kanske t.o.m till priset av att Merkel och kristdemokraterna inte fortsätter leda Tyskland.

Krismötet: inte riktigt framme,  avvakta, oklart, saknas konkreta beslut,nytt möte...
Så ser eurokrisen ut med medias beskrivning. Krismötena avlöser varandra. Tycker att den svenska bankakuten från 90-talet där staten går in med pengar men kräver deltagande från bankerna borde kunna köpas också i EU. När bankerna går med vinst igen ska staten få igen sina pengar. Krisen går då inte ut över medborgarna. Det var en bra modell för Sverige och borde kunna vara det också för Europa. Men felet var euron från början.

Sänd pengar till jordbävningen i Turkiet i stället för till EU
Sverige borde kraftfullt stödja de jordbävningsdrabbade städerna Van och Ercis i Turkiet i stället för att skicka pengar till politikerprojektet i EU.

Bra fullmäktigemöte i kf
Gårdagens kf-möte var betydligt bättre än det segdragna budgetmötet i två dagar i slutet av september. Bra ordförande som Monica Pettersson och Gösta Claesson som försöker hålla igen när talarna går utanför ämnet eller tiden... lite med glimten i ögat. En oppositionsledare i Lasse Bryntesson som jag tycker blivit mera "resultatinriktad". Där kanske vi kan vänta oss en mer öppen attityd också från koalitionen.

För övrigt förbereder jag nu lite frågor inför Mälardalsrådet i morgon i Enköping.

onsdag 26 oktober 2011

Eurokrisen: Detta kunde vi förskonat oss från
Vi hade inte behövt eurokrisen.Om inte Delors hade föreslagit det och  Mitterand inte  hade krävt att Tyskland skulle släppa D-marken och gå med euron för att få slå ihop Öst- och Västtyrkland så...
Euron skulle bli guldet. Det glänsande guldet i Europa. De flesta ekonomer var tveksamma och varnade men det var en politisk fråga.
Många politiker gick på detta inför folkomröstningen i Sverige också, men inte alla och inte svenska folket. Tack för klokskapen.

Nu ändrar sig allt fler, inte minst moderater
och det är hedervärt att läsa att "jag hade fel". Nu säger  36 procent av moderaternas riksdagsledamöter nej till euron, 68 procent av centerpartisterna, 60 procent av Kd, 64 procent s och 100 procent av V, Mp och Sd. Det är bara Fp som säger 90 procent ja...
Men någon ny folkomröstning blir det inte under överskådlig tid, eller livstid om Waidelich får råda...

Carema och Koppargården: Bra Fredrik Bojerud
Ett bra beslut och ett tydligt besked att kasta ut Carema efter vårdskandalerna på Koppargården. Men ett tydligt besked också till oss förtroendevalda att kontroll, uppföljning och utvärdering måste ske tätare, bli bättre och följas av reaktioner som för Carema. Bra Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Bra Fredrik Bojerud (C).

För övrigt ska jag nu läsa lite handlingar till kf, skriva färdigt en artikel om spårbilar, boka biljett till Enköping och Mälardalsrådet och i kväll ge mig av till fullmäktige.

tisdag 25 oktober 2011

Italien nästa...?
Så sätter då EU-ledarna hårdare press på Italien. En statsskuld på 120 procent av BNP är näst sämst i EU med 1900 miljarder euro, 17-18 000 mdr kronor eller 18 svenska statsbudgetar.... Och det har varit många löften från Berlusconi som lovat och lovat. Men han har ju annan press på sig också... Och vad händer om euron kvaddar...?

Gunnar Wetterberg igen: En gemensam nordisk valuta
Det skriver Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, men i detta fall mera som samhällsdebattör på DN.se/debatt i dag. Han har fler intressanta artiklar tidigare om att bilda en Nordisk Union som fått stor uppmärksamhet och som jag använde som underlag för min motion till centerstämman i Åre. En nordisk valuta - dalern - skulle vara mycket mer av ett "optimalt valutaområde" än euron. Visst, här behövs utredningar och opinionsbildning, men säg om 10-15 år...?

Och låt TV-eken vara kvar.
En levande varelse som är 1000 är förtjänar respekt, träd eller något annat. Den kan berätta mycket om vår historia och alla miljontals människor som passerat förbi.... Ge den kryckor och klappa den lite så blir den glad. Låt eken leva. Almarna står kvar fortfarande...

För övrigt blev det mycket landsting i dag med produktionsutskott om Nya Karolinska sjukhuset kl 08.00, gruppledning med Gustav och Fredrik  kl 09.00, landstingsstyrelse kl 10.00, utvecklingssamtal, Forsknings- och  utvecklingsberedning...

måndag 24 oktober 2011

Nej, inga fler överstatliga EU-fördrag
Nu sker precis det jag varnat för. När euron havererar, vilket inte kan vara någon överraskning eftersom euron inte är något optimalt valutaområde, kommer kravet på ökad överstatlighet. Nu vill EU ha en finansminister, en ekonomisk regering och översyn av fördraget mot mer överstatlighet. Det är bra att Storbritannen, Ungern, Tjeckien, Sverige  med flera länder sagt ifrån direkt. Nej, ingen, åttaårsvandring som sist för att skriva om Lissabonfördraget. Nej, inte ökad överstatlighet där också finanspolitiken styrs från EU.

Och det är inte skattebetalarna
som ska stå för politiska misstag och havererade banker. Om befolkningarna hade fått rösta om euron hade den aldrig gått igenom. Det är inte folket som ska betala detta haveri.

Moderaterna förnyar sig också i utrikespolitiken
Det är inte bara nya moderater i inrikespolitiken, det gäller också utrikespolitiken och det nya program om antogs på m-stämman. Modereternas tidigare ljumma inställning till FN har nu ändrats radikalt med förslag på ett starkare FN med fler nya länder i säkerhetsrådet och minskade möjligheter till veto.
Förvånad dock över förslagen från ombuden om att avskaffa Nordiska Rådet. Nu blev det dock nej till sådana dumheter på stämman. Tvärtom Det nordiska samarbetet ska förstärkas.

För övrigt ska jag nu läsa handlingarna till produktionsutskottet, landstingsstyrelsen och forsknings- och utvecklingsberedningen...

söndag 23 oktober 2011

Tunisien först ut i fria val
Tunisien blir det första befriade landet i Nordafrikavåren som går ut till fria val i dag. Jag och min familj var där för några veckor sedan och såg fortfarande stridsvagnar efter vägarna. Viktigt nu att den konstituerande församlingen enas om en författning. Det bör vara lättare nu med både Ben Ali och Khadaffi borta. Alla folk vill ha fred, frihet och trygghet. Det är bara ledarna som...

Gunilla Carlsson en bra vice ordförande för M
Så omvaldes då Fredrik Reinfeldt till 2015. En väldigt lång mandatperiod tyckte jag när jag såg det.Biståndminister Gunilla Carlsson, som jag arbetade mycket med i EU-parlamentet kring företagarfrågor, bli vice ordförande. Ett mycket bra moderatval. Duktig, energisk och har gjort riktiga prioriteringar i biståndet.
Och nu bjuder Anders Borg in facken och näringslivet och facken tackar jag på några timmar, lika lång tid som det tog för facken att tacka nej till Juholt i mars....

10 procent mer moderater än socialdemoktater - en otrolig SIFO
Det har jag aldrig varit med om. Att ett stort parti som socialdemokraterna minskar nästan tio procent på en vecka och att skillnaden mellan m och s nu också är tio procent, till m:s fördel. Hur tar man sig upp ur det träsket? Ha inte så bråttom Juholt. Skaffa dig bra råedgivare, som Schlingman, och lyssna på dem. Följ en linje som håller ihop. Inte bara spret....
Och centern ökar till 5.2 med Annie. Lugn, det kommer mera

Så var det tennisdags i två manager, både i Hagaberg och Stockholm Open och båda med Monfils - eller var vitsen för svår...?

lördag 22 oktober 2011

Libyen: Nu krävs ny författning och fria val
Dag två efter Khadaffis död. Libyerna firar men nu väntar vardagen, Övergångsrådet har två viktiga uppgifter. Den första är att skapa en ny författning. Den andra är att ordna fria val. Övergångsrådet ska vara kvar till dessa två uppgifter är lösta. Den närmast svåra uppgiften är att utse en författningskommitté.

EUrokrisen skapar "katastrofal bild av Europa"
Det säger eurogruppens ordförande Luxembourgs premiärminister Jean-Claude Juncker, som jag hade en del kontakter med i EU-parlamentet i den ekonomiska kommitten. Merkel och Sarkozy kör över övriga euländer och utlyser ett nytt toppmöte nu på onsdag. Nu skall verkligen krisen...Hur många gånger har vi hört det?

"slutet för valutaunionen"
Så drastiskt formulerar sig DN:s ekonomiske reporter Johan Schuck i dagens DN www.dn.se. EUrons  framtid står på spel skriver han, om krisen sprider sig till fler länder. Euron kan bli en "historisk parentes" och det kan dröja "hundratals år" innan några nya försök görs. Det är nog de hårdaste ord jag sett om eurokrisen.

Moderaterna. S-light strategin fullföljs
Varför byta strategi när den fungerat så väl. Varför tala om nya visioner och nya idéer när de gamla lett moderaterna in på en andra regeringsperiod med opinionssiffror på över 30 procent? Kvotering till föetagsstyrelser: en jämställdhetsfråga som inte ens s vågat tala om. Nu förlorade visserligen partistyrelsen, men bara att föreslå.... Begränsa konsumtionssamhället: Inte ens det nya radarparet i Mp har tagit upp frågan.Förhandlingar med facken och näringslivet: sänk akassan, behåll värnskatten och turordningsreglerna som s infört. S-light...

För övrigt har Sonja och jag sprungit vår vanliga weekendrunda i Hemmestaskogen. Finns inte någon färggrannare lönn än den vid Hemmesta sjöäng.
Sen har jag sett Nieminen och Monfils vinna sina semifinaler i Stockholm Open.
kalle andersson testar

fredag 21 oktober 2011

Khdaffi död:Jag har räknat dagarna
Det är egentligen obegripligt hur Khadaffi kunna hålla sig undan så länge sedan Libyenvåren "i våras". Nu är han död i en eldstrid som det ser ut. Det nationella övergångsrådets rebeller har dödad honom men oklart riktigt hur det gick till. Hade det varit bättre att ta honom levande och ställa honom inför rätta. ja, det hade det.

Det hade visat
världssamfundets samlade avsky för en sådan diktator och skrämt andra. Det hade varit ett mer rättvisande straff att långsamt tyna bort i Internationella domstolen i Haag med anklagelserna och påminnelserna om morden och övergreppen i örat. Nu blev det inte så. Nu är det Libyens framtid det handlar om. Att bygga demokrati och samarbete.

Eurokrisen: Det är alltid vanliga människor som får betala
Vilken "lösningen" än blir på euro-, finans- och skuldkrisen kommer det alltid till slut att bli de vanliga människorna som får betala. En grekisk nedskrivning, ett grekiskt utträde ur euron, en grekisk konkurs, Italien, Spanien, Portugal förljer efter...Stater och banker som förorsakat krisen kommer att hålla varandra under armarna och vanliga människor blir arbetslösa, får sänkta löner, pensioner och försämrade liv.
Hårdare och striktare statlig kontroll av statsskuld, budgetunderskott och finansmarknader. Och omedelbara ingripanden vid överträdelser är lösningen.

För övrigt åker jag nu in till styrelsemöte med KOMPASS. Spårbilen kommer.

torsdag 20 oktober 2011

Oproffsigt av Bildt
Carl Bildt brukar veta hur man hanterar kriser, personkritik och konflikter. Det var oproffsigt av Carl Bildt att inte tidigt berätta hela sanningen om Lundin Oil och Etiopien. I Skavlan var han för stursk och han borde veta två saker. Den första är att journalister älskar denna typ av frågor. Det andra är att särskilt efter Juholt vill jounalisterna visa att det är "balans" i kritiken och också sätta dit moderaterna. Oproffsigt Carl. Nu blir det långplaying i stället.

M-stämman: Den nya ideologin - avideologisering
Det är avideologiseringen - pragmatismen - som är den nya ideologin. Inga ideologiska fastlåsningar vid konservatism eller borgerlighet Är det så man ska tolka Reinfeldts tal på partistämman i Örebro? Politik är att driva frågor och få stöd av medborgarna. Men politik är också att undvika att få motståndare. Där är moderaterna mästare och nu ska man bli ännu bättre. Men räcker det....? Vilken är pragmatismens vision?

Hägglund måste visa öppenhet
Det håller inte att säga nej till debatter och öppna samtal med medlemmar och medier längre när partiledare ska väljas. Att följa socialdemokraternas haveri och inte Miljöpartiet och Centerpartiets öppna processer blir omöjligt för Hägglund. Gör han det så blir Mats Odell partiledare.

För övrigt ska jag nu på landstingets pensionärsråd och sedan ska jag med Micke och Stoffe på Stockholm Open. En tradition lika gammal som tävlingen

onsdag 19 oktober 2011

Ta bort pensionsåldern
Det är ett gammalt samhälle som forfarande har kvar pensionsåldern. Det var ett rättighetskrav under industrisamhället. I dag är verkligheten en annan. Många, flest kvinnor, i vården slits dock hårt. Vi lever dock längre och kan arbeta längre. Låt de som vill göra det utan åldersbegränsningar. Låt de som vill gå i pension göra det, när de vill.

Det är nedgörande
att tala om att någon är förbrukad i arbetslivet efter 65. Det är också nedgörande att säga att det inte finns några jobb som sliter ut i dag. Ställ krav på arbetsmiljön. Låt folk bestämma själva när de vill sluta arbeta eller gå ner på halvtid. Lagstifta om frihetsramar men låt arbetsgivare och anställda bestämma.

Nej till att köpa polissäkerhet
Samhället ska stå för grundläggande rättigheter. Att ha ett fungerande polisväsende som ger skydd och trygghet är en sådan. Säg blankt nej till att köpa polissäkerhet. Men ställ mycket högre krav på idrottsklubbarna att stävja våldet.

Juholt skulle föreslagit lagändring
Det som pr-konsulten Lars Thalén skrev härom dagen sa jag redan första dagarna av Juholtaffären. Han kunde kommit undan detta som en hjälte om han själv föreslagit en lagändring så att reglerna blev glasklara.

Läget i Stockholmsregionen
har jag diskuterat hela dagen på en regionplanekonferens. Vi har god ekonomi i regionen men våra investeringar ligger lång under EU- och OECD-genomsnittet. Företag, infrastruktur, bostäder med klimat-miljö-energi för ögonen var vad folkville ha.

För övrigt växer Stockholm med 100 personer per dag....och Lagos med 50 personer i timmen fick vi höra.

tisdag 18 oktober 2011

Merkel tar stora risker med stödpengarna till euron
Det är min bild. En annan bild förmedlar den tyske diplomaten Wolfgang Ischinger i DN www.dn.se i dag på Gästkolumnen. Tyskarna tror på EU men misstror euron. Merkel måste därför förvandla eurkorisen till en fråga om EU:s framtid, om hon ska överleva. Klarar hon det kommer hon stärkt ur krisen och kan räkna "med en plats bland EU:s stora ledare". Kanske? Men var går gränsen för den egna makten som förbundskansler och att bli ett helgon i historieböckerna?

Var är spårbilarna?
Börjar bli lite trött på att inte spårbilarna slår igenom. Stort prat om T-bana eller spårvagnar. DN propagerar också i dag för BRT, Bus Rapid Transit, eller bussar på egna körbanor som liknar spårbundet. Bra, men...Spårbilen kommer.

Hopplöst segt kf
Tre interpellationer och 11 motioner av drygt 50 sammanlagt. Det var vad vi hann i kf i går kväll under fyra timmar. Skandalöst dåligt. Ett underbetyg åt oss alla när vissa interpellationer tog med än en timme...Är det rätt använd tid utifrån ett medborgarperspektiv? Från Värmdöcentern backade vi upp en ungdomsmotion från s om bland annat fler hyreslägenheter, feriejobbsgaranti och möjligheter för ungdomar att dela på lägenheter. Nästa gång ska vi behandla centerns motion om att utnyttja fritidshusen, "övervågningar" och att bygga villor med "studentlägenheter" med egen ingång.

För övrigt har dagen ägnats åt produktionsutskottet och framtidens sjukvård, ett matseminarium och landstingets stöd till forskning. En bra dag...

måndag 17 oktober 2011

Björklund missbedömer sitt parti
Det var ett rejält misstag av Folkpartiets partiledare Jan Björklund att föreslå borttagen värnskatt och halverad statlig inkomstskatt ner till OECD-genomsnittet. Det blev en ordentlig rekyl. "Hälften kvar" skulle vara kvar...Så blev det med röstsiffrorna 94-74. Efter behandling i ett "beredningsutskott" fick FP-ledningen i alla fall igenom det mesta. Värnskatten ska bort, brytpunkten för statlig skatt ska höjas och Sverige ska "sträva mot" OECD-genomsnittet på 41 procent. Interndemokrati, nej. Partiledarsautokrati., ja.

Ta tag i kärnkraftsbolagen Anna-Karin - inte en liknande vinter till
Så tänker de flesta efter förra årets haveri med stängda kärnkraftverk och mycket höga energipriser. Inte en vinter till Anna-Karin. Reparationer och underhåll ska ske på sommaren och inte på vintern. Nu står sex av tio reaktorer. Så länge de finns ska de fungera.Ställ krav på bolagen och lägg på avgifter på stängda kärnkraftverk om bolagen inte klarar av det.
Och stoppa alla planer på nya kärnreaktorer. Det finns styrmedel. Ägardirektiv om ökad andel förnybart...

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande
Ang utbyggnaden av Skurubron
I den vägutredning som ligger till grund för utbyggnaden av Skurubron finns tre alternativ . ”Alternativ befintligt läge” är en ny bro bredvid den nuvarande bron, ”alternativ syd” är en ny bro 80 meter söder om nuvarande bro och ”alternativ mellan” är en ny bro mellan dessa två 40 meter söder om den nuvarande bron.
Trafikverket har yttrat sig över alternativen och förordar som en rekommendation alternativ ”syd”, Motiveringen är att ”alternativ syd” är bäst utifrån att skilja lokal och regional trafik, tar kortast tid att bygga och stör trafiken minst under byggtiden. Bron ska ha fyra körfält med möjlighet till ytterligare två för bussar . Alternativet är inte tänkt för spårtrafik.
Trafikproblemen i Värmdö och in mot staden är stora. Skurubron är den enda förbindelsen in mot Stockholm. Värmdö kommun har föreslagit alternativ syd eller alternativ mellan. Av mediauppgifter framgår att ett av majoritetspartierna i Värmdökoalitionen, Miljöpartiet, inte vill ha någon ny bro alls.

Mot denna bakgrund har jag följande frågor till kommunstyrelsens ordförande

1.Vilken är Värmdö kommuns officiella inställning till utbyggnaden av Skurubron?
2. Vad har kommunstyrelsens ordförande för planer inför den jurybedömda projekttävling som Trafikverket utlyst?
3. Har Värmdö kommun ställt några krav på staten eller Nacka kommun för spåralternativ?

Värmdö den 16 oktober 2011

Hans Lindqvist ( c )

För övrigt ska jag nu skriva en interpellation om varför det går så trögt med matavfall och biogas i Värmdö.

söndag 16 oktober 2011

Media och Juholt: Nu räcker det
Nu räcker det ..för den här gången.. med mediadrevet mot Juholt. Han får fortsätta av Vu och förundersökningen läggs ner. Nu bör media lägga ner också och börja med politiken. Peter Wolodarski i Dn www.dn.se brukar skriva intressanta kommentarer men nu är det bara dåliga repriser.

Wall Streat occupation i över 80 länder
Folk är förbannade, frustrerade. Det är inte vi som ska betala bankernas och storföretagens höga avkastningskrav och haverarade affärer. På drygt en månad har occupationerna spritt sig över hela världen, mot finanskrisen i USA, EU, euron och "girigheten".

Om en vecka får vi svar om finanskrisen i EU
Så är det i alla fall tänkt när EU-ledarna sköt fram toppmötet. Hur mycket skall EU skuledsätta sig i räddningsfonden ESFS, nu är det 440 mdr euro och det räcker inte säger Sarkozy. Han vill ha mera pengar, en ekonomisk regering i EU (som skall styras av Fr och Ty) och en EU-finanansminister. Mer ö-statlighet, längre från folket och fler occupationsdemonstrationer...

Välbesökt spårbilsutställning i Tyresö
Så har det under veckan varit spårbilsutställning i Tyresö. I går ägnades dagen åt denna med massor med nyfikna besökare där kommunledningen med kso Fredrik Sawestål (m) medverkade en stor del av dagen. Det tar lite tid men spårbilen kommer.. Den borde ha kommit förlänge sedan i dagens klimat, miljö, energi och finanskris, men. Spårbilen kommer

åker jag då i iväg för veckans tennis med Micke. Vi kör fortfarande ute. Och i dag får han svårt...

lördag 15 oktober 2011

Juholt kvar och s balanserar
Så beslöt då socialdemokraternas verkställande utskott, VU att behålla partiledaren Håkan Juholt. Jag skriver behålla. Det är inte samma sak som att ge honom sitt förtroende Många ute i landet är rent ut sagt förbannade och nu krävs två saker. Inga nya misstag om moral och etik. Inga nya misstag heller om politik. Juholt har för många ovänner som bara väntar på att få tala om att VU hade fel; kollegor han petat, hans egen stab, riksdagsledamöter, arga kommunpolitiker, provocerade gräsrötter, uppretade väljare...

Björklund; Mer höger på landsmötet
Jan Björklund tar Fp till höger. De gamla käpphästarna, nato, mer kärnkraft i Sverige och euron och svenskt medlemskap i EMU återkommer med ökad styrka. Här får han centern emot sig. EU förhärligas och ska stärkas, men han sa inte hur.
En ny skattereform föreslås med borttagen värnskatt och kraftigt sänkta marginalskatter från i dag 56-57 till 40 procent. Kanske möjligt på sikt, men Borg och modereterna vill inte ha högerstämpel. Lägre ingångslöner är en väg att ge fler jobb åt ungdomar, men det bestämmer inte FP utan arbetsmarknadens parter, och så ska det vara. Bra förslag om invandring dock med större rörlighet i världen. Men, nej Björklund. Inte mera höger.

För övrigt ska jag nu till invigningen av spårbilsutställningen i Tyresö Centrum. Spårbilen kommer.

fredag 14 oktober 2011

Juholt: Hur länge?
Det är nog den fråga fler än jag ställer. Hur länge kan detta hålla på? Lyssnade just på ekot 12.30 och från mötet med soc.dem verkställande utskott. Juholt säger att han vill vara kvar och nu tror jag det lutar åt att det blir så och att (s) kommer att försvara sin partiledare. Det är ett vågspel men det är det också att uttala misstroende eller indirekt antyta att han själv bör avgå. Illa är det för partiväsendet, demokratin och allmänhetens förtroende för sina folkvalda företrädare.

EUrokrisen på Nej till EU seminarium - låt inte folket betala
Det var huvudbudskapet från de 40-talet deltagarna när jag och Martin Klepke från LO inledde på Nej till EU:s seminarium (NEU) om eurokrisenABF i går. NEU är naturlgtvis inte vad vi var under folkomröstningarna om EU och EMU. Många aktivister har ändå hållit ut. Låt bankerna, som av ren girighet lånat ut för mycket, och företagens ägare, som har för stora avkastningskrav betala. Ställ krav på bankerna och storföretagen, t.ex i form av aktier som säkerhet om bankerna får statligt stöd. Se på den amerikanska Wall Street rörelsen...som snabbt kan sprida sig till Europa och Sverige.

För övrig har jag inre tjänst i dag med fastighetstaxering, räkningar, enkäter och kf-förberedelser.

torsdag 13 oktober 2011

Förtroende -är att tro på någon
Många har trott på Juholt. Jag också. Som en god ideologisk företrädare för socialdemkokratin, eller den sociala demokrarin som Juholt mycket fyndigt formulerade det när han valdes Det har hänt för många saker på de politiska pmrådet, med pensionerna, Libyen, budgeten, det tillfälliga medborgarskapet...och det sociala eller etiska som resan till Vitryssland, hyresaffären och nu dubbla uttag av bilersättning.
Jag känner mig nästan lite sorgsen att behöva skriva detta, men så fungerar förtroende. Eller när det går över.... brist på förtroende...

Eurokrisen: Låt inte euron fördärva det goda EUropasamarbetet
Det tragiska med eurokrisen är att den nu riskerar eller redan har påverkat det goda Europasamarbetet. Mina korta samtal med italienare och spanjorer och olika mer tillförlitliga opinionsmätningar visar att förtroendet for EU, euron och "politikerna" i Europa är lägre än någonsin. Det påverkar människornas syn negativt om europasamarbetet. Jag vill ha ett gott sådant, där folken känner att de medverkar och inte bara blir statister som dessutom ska betala...

Säkra en finansiell process
med banker som lånat ut till Grekland, andra euroländer och EU:s räddningsfond EFSF, som tål en nedskrivning av den grekiska statsskulden med 50 procent.
Det är "politikerna", staterna och bankernas ägare som ska betala krisen inte de vanliga människorna. Då kanske förtroendet återvänder....

För övirgt ska jag nu i kväll på en debatt med Nej till EU och företrädare för fackföreningsrörelsen på ABF om just eurokrisen och dess följder

onsdag 12 oktober 2011

Juholt: Obergripligt klantigt och oproffsigt
Hur kunde han? Hur kunde han riskera hela sin framtid? och Socialdemokraternas? Det är svårt att förstå. Han är ju själv journalist och vet vad journalister är intresserade av. Han har själv talat om att "girigheten" breder ut sig i Sverige. Och nu står han där mitt i syltburken...Rätt eller fel juridiskt, eller regelmässigt. Det är förtroende allt handlar om i "politikerbranschen". Eller som DN skriver i dag på ledarsidan http://www.dn.se/ . "En partiledare utan förtroende är som en Saab-fabrik utan bilar"....

Men Juholt gör en stark personlig insats i partiledardebatten
Har hunnit titta med ett öga på partiledardebatten om budgeten i riksdagen och jag tycker Juholt har gjort en stark personlig insats under denna press. Alla goda råd från Gudrun Schyman mfl om att inleda med hyresaffären har han avfärdat. han gick direkt in på politiken och där gjorde han rätt val. Tänk att få repliker på hyresaffären i riksdagens talarsol från sju andra partiledare...?

Men Reinfeldt starkast
Det var länge sedan jag såg en så stark och engagerad statsminister. Några stolpar och i övrigt från hjärtat och ryggmärgen formulerade han Alliansregeringens politik och den förödande kritiken mot Juholt om t.ex höjda trösklar för anställning av ungdomar. Annie verkar lite tam och det går inte med fördigskrivna manus i repliker som inte passar in. Åsa Romson likadant. Nervöst kanske...

För övrigt ska jag nu in till riksdagen på en konferens om EU:s regionalpolitik

tisdag 11 oktober 2011

Juholt kommer först på alla media
Det är verkligen en beklaglig diskussion som nu förs i media och bland människor med Håkan Juholts hyresaffärer. Den viktiga politiska debatten om Sverige och budgeten, eurokrisen, nordafrika, klimatet inför Durbanmötet -allt stannar av på grund av Juholts haveri. Frågan till Juholt är inte om han kännt till reglerna. Frågan är om han självt inte tyckte det var fel att han också skulle få sin frus boende betalt av riksdagen och skattebetalarna. Har han inte ställt sig den frågan saknas det goda omdömet....och då. Har han ställt sig den frågan men ändå inte brytt sig om den, ja då...

Och varför är reglerna olika
för bidragsfusk från vanliga människor med socialbidrag och försäkringskassa och från riksdagsledamöter med huyresskoj? Det sticker verkligen i ögonen. Föreslå att samma regler ska gälla Juholt. Då kan du kanse komma tillbaka....kanske.

Hur dum får Vattenfalls ledning vara ?
Vattenfall öppnar i dag på DN Debatt för ny kärnkraft. Oj,oj. Hur dum får Vattenfalls ledning vara. Kärnkraft och fossilt ska bort och förnybart ska in. Det är rent motbjudande att se Vattenfall provocera i stället för att bredda det förnybara till solceller, solpaneler, bioenergi och energibesparingar.

För övrigt kommer jag just hem från landstingsfullmäktige i dag. Lite avslaget med mycket interpellationer och få beslutsärenden. Vänstern ville att vi bara skulle servera vegetarisk mat på landstingsdagarna. Alliansen ville ha både och. Och så blev det.

måndag 10 oktober 2011

Eurokrisen leder till ökad överstatlighet
En tydlig slutsats av eurokrisen är att alla förslag till lösningar går mot ökad överstatlighet. Frankrike vill att EU:s räddningsfond EFSF ska ge garantier åt bankerna i medlemsländerna, inte bankernas ägare och de nationella regeringarna. EU-kommissionens ordförande Barrosso driver på hårt för mer EU-makt genom en ekonomisk regering och eurobligationer, där fortsatt misskötsel som i Grekland ska betalas av alla EU/EMU medlemmar. Frankrike och Tyskland är överens om att den nyligen antagna grundlagen, Lissabonfördraget, måste ändras där ökad ekonomisk makt ska ges till EU över finanspolitiken.

Den havererade euron
driver på EU i riktning mot ökad överstatlighet och EU-makt. Tragiskt, men tryggt att Sverige står utanför.

Nationella Afasidagen - en lyckad konferens
Det var verkligen en lyckad konferens som Afasiförbundet i Sverige och Afasiföreningen i Stockholms län arrangerade i dag i Stockholm. Ordföranden i socialutskottet i riksdagen Kenneth Johansson ( c ) informerade om regeringens satsning på den nya patientlagen. Tillgänglighet, bemötande, tilltro, kommunikation, självbestämmande och kvalitetsutvärdering är några av nyckelorden. SLutsatsen på konferensen. Afasipatienter behöver, tid, tid, tid...att tänka på när ersättningssystemen till vårdgivarna beslutas.

Thomas Tranströmers
nobelpris och hans afasi citerades flitigt av de medverkande. Han har svårt att tala men han kan verkligen skriva. Då passar detta uttryck:
Att inte kunna tala är inte detsamma som att inte ha något att säga....

För övrigt börjar jag bli grundligt trött på Cirkus Juholt. Tror att dagens besked om förundersökning blir mycket svårt att överleva...

söndag 9 oktober 2011

Grekland:Lämna euron och/eller ställ in betalningarna
Det var det vanligaste svaret jag fick under Medelhavsresan från de människor i Italien och Spanien jag talade mer, restaurangfolk, servicepersonal på båten, taxi- och busschaufförer.
Vi vill inte betala mer till EU för politikernas projekt. EUron har skapat en antieuropeisk stämning som skadar europasamarbetet. Stabilitetspakten säger max 60 procent av BNP i statsskuld och nu har Greklasnd 180. Grekland kan aldrig betala den skulden själva. Lämna euron och låt valutan sjunka, sådär 50 procent, om det blir drachmer eller något annat. Ställ in betalningarna är ett annat alternativ men om euron är kvar är problemen kvar.

Nu är det inte ekonomi
det handlar om som avgör utgången utan politik, alltså misslyckad politik. Ingen vill erkänna eurons misslyckande och EU-ledarna vill därför till varje pris ha den kvar. Även om det kostar förlust av regeringsmakten...? Merkel, Sarkozy, Berlusconi...

Juholt kan inte fällas juridiskt
Det är beskedet från chefsåklagaren Alf Johansson på riksenheten för korruption Ersättningar som betalas ut av riksdagen lyder inte under bidragsbrottslagen. En sådan tur, eller otur. Det kan bli ett ramaskri från svenska folket. Varför ska olika regler gälla för vanligt folk och politiker? Kan Juholt svara på den frågan, eller föreslå en lagändring kanske....?

För övrigt är det söndag och nu har Micke och jag tennis igen, Blir nog ute i det fina höstvädret.

lördag 8 oktober 2011

Åter vid bloggen efter 8 dagar runt Medelhavet
Så är jag då åter i Sverige efter åtta dagar runt Medelhavet med hela familjen Åsa, Micke, Emma, Sara, Hanna, Kristoffer, Stina , Sonja och jag. Vilken härlig resa Sthlm- Barcelona, Marseilles, Genua, Neapel, Palermo, Tunis, Mallorca, Barcelona och åter Stockholm i natt. Besök på Capri, Carthago mm...

Europa med Nordafrika
fram- och baksidor av vardagen. Den ekonomiska krisen är påtaglig i Spanien och Italien. Hinner inte prata med så mycket folk men de kontakter jag haft är mycket pessimistiska om "politikerna" som tvingat på oss EU och euron och nu ska vi betala. Varför fick inte vi ha folkomröstningar om euron t.ex, var en vanlig fråga när jag sa att jag kom från Sverige.
Och nu ska EU ge pengar till bankerna....var en annan kommentar.
Varför har jag inte bloggat. Dyrt, krångligt, svårt på båten. Betala några hundralappar per timme...och allt går långsamt...Nej. Jag har haft roligare saker för mig...

Hägglund och Juholt
Har inte hunnit läsa in mig ännu på veckan som gått i Sverige, men möts av debatterna kring partiledarna Göran Hägglund och Håkan Juholt. Som jag ser det hänger båda på fallrepet. Hägglund för minskat förtroende och dåliga opinionssiffror och Juholt för totalt haveri runt lägenheten och bidraget. Han ska veta, borde ha insett, om inte annat känt att det var fel...

För övrigt ska jag nu börja med en full kasse med tidningar och handlingar...