torsdag 8 juni 2017

Det går inte att skriva om något annat än valet i dag i Storbritannien. May måste vinna och det stort om inte en ny premiärminister som vi inte vet vad han vill ska träda till.
Det är läget i dag.  Om Brexit-förhandlingarna ska fullföljas som planerat med de förberedelser som gjorts är det bäst om May vinner. Bäst för Storbritannien och bäst för EU. Det räcker dock inte med att bara vinna. En svag seger är detsamma som en stor förlust. Allt färre än de 17 mandats övervikt i underhuset är en förlust för May. Ju lägre siffra desto större förlust.

Ett oförändrat läge är också en förlust,
men en förlust som kanske går att bära, även om den skulle sätta press på kritiken mot May både inifrån och utifrån.

I dag kan också Trumps problem öka när den tidigare FBI-chefen James Cobey kommer att vittna inför Senatens underrättelsekommitté. Det kan sluta illa.
Det är nog den viktigaste händelsen efter Trumps tillträde på skalan utför som sker i dag. Trump har enligt  vad som kommit ut krävt "lojalitet" från Comey och det strider mot hela FBI:s uppgift och roll som företrädare för det amerikanska rättssystemet. Om det blir vad som kommer ut från hans vittnesmål så blir det jobbigt för Trump. Precis det han inte vill höra. USA kan gå mot en riksrätt.

Den 8 juni 2017 blir en viktig dag i världspolitiken.

Inga kommentarer: