måndag 19 juni 2017

Överväldigande seger för Macron, men ....två smolk i bägaren. Segern var mindre än vad många opinionssiffror visat och valdeltagandet på ca 43 procent var mycket lågt.
Det ger ett sämre mandat för Macron än det såg ut att bli strax efter presidentvalet. 355 mandat av 577 ser det ut att bli. Fantastiskt, men med de två smolken ovan. Med stödet från mittenpartiet Modem får han absolut majoritet.

Totalkatastrof för socialisterna som tappar 250 mandat
och får 48, Nästan lika uselt för Republikanerna som tappar ungefär hälften ner till 128. De blir ändå det stora oppositionspartiet. Det tycker jag är bra för det markerar Macron i mitten. Vänsterns Jean-Luc Mélenchon blir nog skrikig i opposition, medan Marine Le Pen får jobba för att hålla sig kvar när "farsan" och andra kritiserar det usla valet.

Ekonomin måste stärkas i Frankrike och arbetslösheten minska. Fra ligger över 10 procent med Tyskland och Storbritannien på 4 och 5.
Macron måste också visa att han är något nytt och annat än de gamla utskåpade partierna, Öppenhet, dialog, ett nytt politiskt  liv i Frankrike. Lyft fram kvinnorna som nu ökade till hälften i parlamentet och reformera arbetsmarknaden för ökad fart på ekonomin.Går ekonomin fram och arbetslösheten stärks blir valvinsten dubbelt stark.

Bygg inte upp för mycket nytt EU-försvar och finanspolitik kring euron.
Bra satsning på klimatet och fullfölj löftena om att trappa ner kärnkraften.

Inga kommentarer: