måndag 12 juni 2017

Fantastiskt val av Macron och La République En Marche i första omgången i franska valet till nationalförsamlingen. Det är den kandidat jag skulle stödja också om jag vore fransman
Men med stor reservation för att han är en EU-kramare som vill bygga ut EU med överstatliga institutioner inom finans- och ekonomisektorn. Macrons politik om fortsatt globalisering en liberal marknadsekonomi, kamp mot klimatförändringarna och ett stabiliserat EU-samarbete med Tyskland och Frankrike är bra. Särskilt nu när Storbritannien förhandlar om Brexit och hela samarbetet skakar. Vi ska slå vakt om samarbetet men det blir bäst om inte EU tar för sig för mycket och överstatligheten växer.

Macron och LREM , La Republique en Marche får 32-33 procent vilket motsvarar 400- 440 mandat i nationalförsamlingen av de 577. En fantastisk och unik triumph för ett parti som startade för ett år sedan.
Scialistpartiet havererar fullständigt från 280 platser i dag till 20-35  och högerpartiet republikanerna backar och får 100-130 mandat som är en halvering av dagens, Oj, det franska tvåpartisystemet slås ut. Marine Le Pen hoppades på 15 mandat från dagens två, men det ser ut att bli bara fyra. Ett nytt haveri som vi inte är ledsen för.

Det skakar runt Putin med  dagens stora demonstration mot korruptionen och Navalnyjs oppositionspolitik
Putin kontrollerar inte organisationer, grupper och media som han gjorde tidigare. Nätet har han inte koll på och dumma förslag om rivning av hus i Moskva gör folk rasande. Putin kan ha gjort sitt.


Inga kommentarer: