onsdag 14 juni 2017

Finlands regering föll på måndagen och på tisdagen var den  igång igen. Sannfinländarna fortsätter i regeringen och byter namna till "Nytt alternativ".
Så har jag uppfattat läget i vårat grannland. Men turerna har varit många på kort tid så det kan ha hänt saker sedan jag sist kollande läget. Heder åt Centerpartiet och Samlingspartiet som snabbt sa nej till fortsatt regeringssamarbete med Hallo-aho, som ny partiledare för Sannfinländarna, en mörkerpartist som vill stoppa all invandring .  Sannfinländarnas utbrytargrupp sägs vara 22 personer som räcker för att regeringen ska behålla sin majoritet i riksdagen.
Ultranationalisterna går bakåt i hela EUropa. Utvecklingen fortsätter.

I Sverige sker samtidigt en satsning på ett Centrum mot våldsbejakande extremism som inrättas vid Brottsförebyggande rådet och ska stödja kommunernas arbete. Utmärkt.
Centret ska ligga på en myndighet BRÅ under Justitiedepartementet och det är också naturligt eftersom det handlar om kriminell eller näststående verksamhet.

Regeringen meddelar redan i dag att man vill satsa 5 miljarder i nästa budget för 2018 på, välfärden
Jag som just nu ska gå till dag två i landstingets budgetdebatt och diskutera sjukvården ser att en miljard skall gå till patientmiljarden och två miljarder till bättre arbetsvillkor och utvecklade arbetssätt. Den återstående miljarden blir troligen skolan. S vill redan nu sätta press på SD och övriga partier och sjukvården blir en huvudfråga i valet, det är alldeles tydligt.
Det är den i landstinget också där vårdvalet kritiseras av oppositionen, men något alternativ har dom inte.

Inga kommentarer: