söndag 11 juni 2017

Och i dag går Frankrike till val till nationalförsamlingen och Macron ser ut att få egen majoritet, lite tvärtom mot May. Tycker Macron har mycket bra men han vill ha för mycket ö-statlighet på ekonomi- och finanser.
Macron vann överlägset presidentvalet med sin organisation En Marche som han nu gjort till ett politiskt parti med titeln La République En Marche, LRM. Tillsammams med Movement Démocratique, MoDem kan han få absolut majoritet i nationalförsamlingen nu när Fillons republikaner är nedtryckta och Hollands socialister är uträknade.

Mätningarna, som inte brukar slå så bra,
visar att dessa två partier får 385-415 mandat av 577 men valdeltagandet är lågt. Det franska valsystemet är mycket likt det engelska med  majoritetsval i enmansvalkretsar. Macron har dessutom en tuff attityd mot Trump och Putin som han också visade på Nato-mötet och han har bra samarbete med Merkel. Detta är bra för hela EUropa. Jag skulle rösta på Macron. En framtidsinriktad mittenpolitik, skriver Peter Wolodarskii sin söndagskrönika i DN i dag dn.se/sondagskronika.

Läs Bo Rothsteins intressanta artikel dn.se/debatt där han har fyra förslag för att stärka EU:s folklinga legitimitet.
Jag tror inte på EU-val och en EUopeisk regering säger han utan föreslår fyra saker; Lägg ner ländernas ambassader, ge varje EU-medborgare ett identitetskort, alla gymnasieungdomar ska kunna läsa i ett annat EU-land i ett år, nolltolerans mot länder som Ungern och Polen. Två är bra de andra två är det inte. Gissa vad som är vad.

Inga kommentarer: