fredag 15 december 2017

En bra pensionsuppgörelse tycker jag. Både i sak med pensionsgränser och PPM pengar och politiskt med en blocköverskridande uppgörelse där V och Sd sår utanför och gnäller.
Viktigt är också att genomförandet sker i etapper och tidsperioden för hela reformens införande handlar om 10 år. Inga plötsliga förändringar alltså men allt åt det bättre successivt. Åldern för att ta ut pension höjs stegvis från 61 till 64 år, men redan i dag är genomsnittet kring 63 år för de flesta att ta ut sin pension. Ingen förmörkelse alltså som V och SD säger. Du kan vara kvar på jobbet till 69 år en från i dag 67 som kanske är det bästa. Jag hade gärna sett en helt flexibel regel här, dvs att få jobba så länge man vill.

Pensionsmyndigheten ska rensa upp i PPM-djungeln. För mycket, för dåligt och för osäkert i dag, skall bli mindre, bättre och säkrare.
Också bra även att PPM blir kvar som S egentligen inte ville. Grantipensionen höjs för de som har de svåraste förhållandena och inte har haft något jobb eller av annan anledning haft dåliga inkomster under livet.
Bra också att den som arbetat i 44 år kan gå i pension tidigare än vid 64 års ålder. Har man börjat jobba i 20-års åldern har man alltså den möjligheten. Heder åt det svenska parlamentariska systemet och lite kul att V och Sd står på samma sida....ha.

Medlemsländerna i EU förbinder sig att stärka sitt försvar. Uppgörelsen, Pesco, är mellanstatlig och 25 av 28 länder står bakom också Sverige.
Storbritannien, Danmark och Malta står utanför. Det handlar mycket om forskning och investeringar  Frankrike och Macron ville ha en EU-stridsmakt, med en EU-arme men fick inte Tyskland med sig och ska återkomma, säger Macron.Vänta lite nu...säger jag....



Inga kommentarer: