torsdag 7 december 2017

Trumpbeslut om Jerusalem som Israels huvudstad är vågat och farligt, men är precis så som Trump är funtad; att göra precis tvärtom som andra....
Kritiken över välden är stark och det blir inte lättare attafinna vägar till fred med detta beslut. Han avser att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och erkänna J som Israels huvudstad. Kritiken från Palestinier är bedövande där den palestinska regeringen talar om "Vredens  dag" och "en dolkstöt i ryggen" på vårat folk. Tjeckien och Fillippinerna är de enda länder jag hört som är positiva till förslaget och också ska flyta sina ambassader till Jerusalem.

En förhandling med tvåstatslösning som mål är miltals bort och palestinierna talar  om att bojkotta alla former av förhandlingar och fredssamtal framöver,
Amerika kan inte vara förhandlare och inte medlare heller efter detta hörs det. Trump är annorlunda och vill vara det. Vilken plan har han efter detta beslut om förhandlingar som han säger att han vill medverka till?Har han tänkt över frågan överhuvud taget? Han kan sätta hela Mellanöstern i brand.

Och i andra änden av världspolitiken ställer Putin om till omval och låter sig hurras av fabriksarbetarna i Novgorod.
Vad skapar det för framtid? Densamma som nu? Oberäknelighet? Oppositionsledaren Navalnyj får säkert ställa upp och tala på torgen för att Putin ska ha någon "demokratisk" motståndare att visa upp. Men han får inte delta i valen. En farlig värld med oberäkneliga och farliga ledare.


Inga kommentarer: