torsdag 14 december 2017

Viktig dag för Brexit och fortsättningen efter skilsmässan. Gränsfrågan Irland - Nordirland är kuggfrågan.
För en vecka sedan såg det ut att vara löst, ,men när veckan har gått har uppgörelsen mellan EU och Storbritannien blivit allt oklarare. Det blir ingen hård gräns var uppgörelsen. Nu diskuteras om det var ett bindande besked eller en "avsiktsförklaring".
Oj, så mycket energi som läggs på Brexit som skulle kunna lagts på förbättringar av samarbetet inom EU och mellan EU och omvärlden i stället. Så tänk först innan nya exit växer fram. För Sverige är Brexit mest negativ eftersom vi förlorar en samarbetspartner i EU som varit vår allierad i frågor om att stoppa maktökningen till EU.

Trump rasar allt mer baklänges. En stor förlust när demokraten Doug Jones vann senatsvalet i Alabama ochTrumps kandidat Roy Moore förlorade och nu kommer Metoo också.
Det är redan mycket som talar mot att Trump blir gammal i Vita huset. Nu minskar Trumps majoritet i senaten från 52-48 till 51-49. En liten förändring kan det synas men som kan bli helt avgörande. Det räcker att en republikan inte följer Trump för att viktiga förslag från regeringen inte ska gå igenom. Och det finns redan alltför många bakslag som Obamacare, muren mot Mexico, Parisavtalet....
Den 19 mars 2019 avgår Trump som president i USA.

Bra att Fredrick Federley tar upp avfallshaverierna i Lettland med Kommissionen.
Export av plastavfall är en "brännbar" fråga. Den kan slå hårt mot Sverige också om det visar sig att vi inte sett upp ordentligt om plastavfall exporterats olagligt från Sverige. Bra naturligtvis om det stoppas.

Blir förbannad på mig själv för att jag inte gick upp i kf-debatten i går på frågan om ensamkommande barn och naturreservat i Storskogen och Förbifart Hemmesta.
Jag lät försiktighetsprincipen ta över- rätat eller fel, vi får se.

Inga kommentarer: