söndag 10 december 2017

Fantastiskt av norska nobelkommittén att ge fredspriset till Ican, International Campaign to Abolish Nuclear Weapon, mot hela det norska etablissemanget
Antingen är det slut på kärnvapen eller så är det slut på oss,säger Beatrice Fihn när hon svarar på varför det är så viktigt att Ican fått priset. Ican består av 468 organisationer i över 100 länder. Det är en stark folklig paraplayorganisation som påverkar världens utveckling åt rätt håll.53 länder har skrivit på FN:s konvention för avskaffande av kärnvapen men det är här problemem kommer in.

Natoländerna har inte skrivit under, alltså inte norska regeringen och den norska utrikesministern Ine Eriken Soreide deltar inte i Nobelfestligheterna,
En minst sagt underlig situation. Sverige har utrikesminister Margots Wallströms välsignelse men försvarsminister Peter Hultqvist är kraftigt emot eftersom,det skulle skada de bilaterala försvarsuppgörelser han slutit med t.ex USA och Storbritannien och  som  har kärnvapen i sin arsenal.
Nu pågår en utredning i Sverige som ska belysa konflikten och hur frågan ska lösas. Den ska vara klar under våren in mot sommaren.

Brexit betyder minskat inflytande i EU för länder som Sverige och Storbritannien som vill utveckla det mellanstatliga samarbetet men stoppa ruschen som nu ökar mot ett EUropas förenta stater
Socialdemokraternas ledare i Tyskland Martin Schultz uttryckte det senast häromdagen i samband med förhandlingarna med Merkel om en ny regering,Macron sa det i sin valkampanj och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har lagt fram ett förslag i den riktningen.
Det är därför jag inte alltid som EU-kritiker hurrat för Brexit och Storbritanniens utträde för det öppnar dörrarna för de som vill att EU ska bli en federal stat.

Inga kommentarer: