lördag 16 december 2017

Strid om flyktingfrågan i EU och nu föreslå EU-rådets ordförande Donald Tusk att flyktingkvoter ska skrotas
Här kommer nya bud, lite plötsligt får man nog säga och inte från vem som helst utan från den permanente ordföranden i EU-rådet. Det är för mycket stridigheter och går inte att komma överens om ett förslag. Visegradländerna Polen,Ungern, Tjeckien och Slovakien säger Nej "Vi vill inte ha dem och de vill inte komma." Sverige och Tyskland som tog emot mest flyktingar hösten 2015 har också drivit på mest för ett solidariskt flyktingansvar för alla EU-länder.
Något beslut blev det inte och vi får se när...

Brexit är den stora frågan i EU som tar alldeles för mycket tid och energi.
Nu ser det dock ut som om skilsmässan i princip är klar och frågan om de nya samarbetet kan sättas igång. Det kommer att bli "ännu svårare" säger Jean-Claude Juncker. Blir det en Norsk, eller Canadensisk modell, något mitt emellan eller något helt nytt?

Ett tätare eurosamarbete med en eurobudget och en eurofinansminister är två frågor som Macron driver.
Det nya försvarssamarbetet är redan tagit i sin linda där 27 länders försvar ska  svetsas samman. Än så länge bara med forskning och investeringar, men det kommer mera. Macron är besviken och vill ha ett gemensamt försvar. Det sociala arbetet  tränger också på. Och allt går i riktning mot ökad överstatlighet och mer EU-makt.Någon som är förvånad?

Inga kommentarer: