söndag 17 december 2017

Ett intressant förslag från Ulf Kristersson till Jul om att Sverige behöver ett nationellt säkerhetsråd.
Två frågor kommer att dominera valet 2018 skriver han i dn.se/debatt och det är integrationsfrågor och säkerhetsfrågor. Det handlar om inre och yttre säkerhet, polis och rättsväsende. Terror, säkerhetsläget i världen med Ryssland,Ukraina, Nordkorea, den organiserade brottsligheten, otillbörlig påverkan i nationella val och cybersäkerheten.

Den nuvarande regeringen flyttade 2014 ansvaret för den nationella krishanteringen från statsministerns kansli. Statsministern ställde sig vid sidlinjen och vi har ju sett vad det lett till.
Nu ska vi tillbaka till ett nytt nationellt säkerhetsråd, skriver Kristersson, som ska ha placereing i Statsrådsberedningen.
Det ska vara centrum för den statliga krisledningsorganisationen och knutpunkt i frågor som rör rikets säkerhet.Det ska ledas av statsministern.

Bra att Kristersson skriver att "kan en sådan förändring ske i brett samförstånd vore det bra"
Vi är inte heller i denna fråga "betjänt av  ryckighet över mandatperioderna", skriver han och syftar på den nyligen ingångna pensionsuppgörelsen med sex partier i rilksdagen.

Och väl medialt timat av Kristersson när Löven samma dag får kritik i samma tidning för att han lägger locket på om it-skandalen i transportstyrelsen. M går framåt.


Inga kommentarer: