söndag 23 juni 2019

En alldeles utmärkt artikel på DN Debatt från professor Mats Persson i nationalekonomi: "Låt FN:s klimatkonferens införa global koldioxidskatt."
I sammanfattningen, eller rubriken till artikeln står: Det behövs inte vara smärtsamt  och svårt att hejda klimatkatastrofen. Det kan tvärtom vara ganska enkelt.Men då måste en koldioxidskatt sättas främst på dagordningen för FN:s klimatkonferenser. Skatten ska inte ge FN beskattningsrätt , utan varje enskilt land ska ges kontroll över skatteinkomsterna.

Alla ekonomer är eniga om att klimatmålen kan nås genom en global skatt på koldioxidutsläpp på mellan 100 till 200 dollar per person
Det finns ingenting som skyndar på klimatmålen som ekonomiska incitament. Lösningen för att åstadkomma en global koldioxidskatt är FN och FN:s årliga klimatkonferens i Köpenhamn, Paris och senast i Katowice i Polen. Viktigt då att det inte ska ge FN beskattningsrätt . Skatten ska tas ut och administreras av varje enskild medlemsland. Regeringarna får därmed  själva kontroll av skatteinkomsterna. Världsmarknadspriset på olja kommer då att falla och konsumenterna beräknas då stå för halva kostnaden av skatten och och oljebolagen för den andra halvan.

Ett utmärkt förslag säger jag. Lätt att förstå, mycket enklare än utsläppsrätter men kanske inte så lätt att genomföra eftersom alla länder bör stå bakom förslaget. Värt att pröva. Sverige bör driva på för förslaget.

Inga kommentarer: