söndag 30 juni 2019

EU-domstolen har i veckan slagit fast att att Polen agerat rättsvidrigt när ett stort antal domare tvingades lämna jobbet i förtid och tvångspensionerades förra året.
Det gjordes av PIS-partiet som nu är i ledningen i Polen för att å tillsätta nye egna domare som tycker och dömer som PIS vill. När EU-domstolen drog Polen inför rätta blev PIS-regeringen rasande och talade om inskränkning av den nationella suveräniteten. EU-domstolen stod på sig och så småningom accepterade PIS-regeringen domsluten och lät de gamla domarna återvända till sina uppdrag. För sådana beslut krävs enighet i Kommissionen men det har inte gått att få detta eftersom Polen och Ungern stödjer varandra,

Nu är den nya budgeten ska tas i höst har kommissionen föreslagit att länder som inte följer rättsstatens regler ska kunna drabbas av ekonomiska sanktioner Där ska det inte krävas, enhällighet, konsensus, för att driva igenom beslut.
Bra, säger jag, men det kunde ha gjort mycket tidigare, men bättre sent än aldrig.

I kväll den 30 juni görs ett nytt försök att välja kommissionsordförande i EU. Tysken Weber som föreslagit av konservativa EPP-gruppen är nu utesluten bl a pga att han just stöttat Ungerns Polens och Ungerns rättsvidriga hantering av rättsstaten.
Den socialdemokratiske kandidaten Frans Timmerman ligger närmast att få uppdraget, men han får Nej av Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien och det är ingen bra start. Jag skulle helst se att spitzkandidat nr tre den liberala danska politikern Margrethe Vestager väljs. Hon ingår i den liberala gruppen tidigare ALDE, numera Förnya Europa där Centern och liberalerna ingår. Det skulle definitivt stärka Norden i EU-arbetet.

Inga kommentarer: