tisdag 18 juni 2019

Sista årets kf med två långa debatter om Gustavsgården och Guldkanten samt avtalet med hushållsporslinsfabrikens framtid-
Det går inte att förstå om man bara läser rubrikerna rubrikerna och inte är från Värmdö. Gustavsgården har haft problem av fler i arbetet för de äldre länge, Personalen har haft svårt att samarbete med olika chefer och vi får nog ta på oss en hel del som förtroendevalda också att vi inte följt problemen tillräckligt. När de har uppstått har vi inte haft bakgrunden och den ansvariga nämnden har nog en del att lära för framtiden.T

Hushållsporslinsfabriken var den andra långköraren. Och det är ännu mer Gustavsberg och Värmdö och något som är vårt varumärke sedan 200 år med Lisa Larsson med flera.
Hushållsporslinsfabriken har ekonomiska problem, stora skulder både till kommunen och andra företag. Majoritet för Värmdö, MFV har verkligen jobbat för att hitta en lösning där Värmdös varumärke kan räddas kvar. Det måste ske utan att kommunen drabbas av ekonomisk bakslag och problemen är både lokalerna, den försämrade ekonomin och  svårigheten att bedöma framtiden.

Oppositionen ville ha återremis och nya rundor i kommunstyrelsen och i kf, men majoriteten fick igenom ett, tycker jag, genomarbetat och detaljerat förslag till hur en successiv nedräkning ska kunna ske utan konkurs eller totalhaveri av annat slag som drabbar skattebetalarna.

Jag deltog inte i debatten men försökte på olika sätt dämpa det hårda samtalsklimatet och tror verkligen det skulle vara bra med en lösning över blockgränsen i en sådan känslig fråga. Inte bra för Porslinsfabriken, inte bra för medborgarna och inte bra för politiken om frågan inte lösas, och helst i nära samförstånd. Så kan det bli ändå med det beslut som majoriteten fick igenom.



Inga kommentarer: