måndag 17 juni 2019

Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd för en granskning av Preem investeringen i Lysekil och det var verkligen ett välkommet  besked.
Ett ofattbart jättebygge för 15 miljarder kronor som kommer att släppa ut lika mycket CO2 som sex års inrikesflygningar i Sverige ger. Det är ett nästan obegripligt stort projekt som själva säger att utsläppen i Sverige balanseras av minskade utsläpp i andra delar av världen. Svårt för någon enskilda att avgöra hela denna jätteapparat, där EU-s utläppsregler är inkopplade och många procedurer under både uppbyggnad och drift gör det svårt att bedöma helheten.

Mycket bra för både demokratin och säger jag, för klimatet att få fram alla fakta. Någon gång i början av nästa år kommer ett besked, men vi har sett förseningar tidigare.
Och i detta fall är det bara bra att det verkligen görs en genomgripande undersökning. Rent spontant låter det som totalt stopp för att uppnå något Parisavtal om max 1,5 graders utsläpp, men låt oss följa processen nu så borde vi få veta.

Inga kommentarer: