tisdag 4 juni 2019

Ja, se verkligen upp förd Kina som gör allt för att dölja  massakern på Himmelska Fridens torg för i dag 30 år sedan. Jag kommer ihåg,det som kom ut....
En fruktansvärd massaker på över tusen studenter, en massaker på frihet, demokrati och mänskliga rättigheter som fortfarande gäller i Kina. Det var militärens massaker eter order från kommunistregimens ledning.Militären har skjutit med automatvapen mitt in i folkmassan, de som flyttat har skjutits  ryggen och de som inte hunnit undan har körts över och massakrerats av stridsvagnar.

Tro inte att detta var en enstaka händelse. Kina har stora planer på att bli den världsledande staten med sitt återtagande av Siden linjen över hela världen.
Sidenlinjen var Kinas sätt att över haven få kontakt med väst och öppna handelsvägar. Sedan flera år har Sidenlinen återupprättats och nu handlar det om att ockupera eller genom andra auktoritära metoder styra eller påverka andra länder i världen. När vi var på Sri Lanka för två år sedan ockuperade Kina  den största hamnstaden i södra Sri Lanka. Det gjorde man genom att först ge Sri Lanka stöd och pengar efter tsunamin men när Sri Lanka inte kunde "betala tillbaka" så krävde Kina att få arrendera hamnen under hundra år och har därmed stort inflytande över Sri Lanka.

 I Sydkinesiska sjön har Kina kört över sina grannar och håller skurregimer under armarna. 
Den svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad i Kina utan rättegång.Kina försöker genom digitaliseringen och mobilen Huawei kontrollera de länder man investerar i. I Kina är det krav att företag i andra länder ska se till att de samtidigt som handel och .investeringar ska  skaffa sin information  som landets kommunistiska ledning kan ha nytta av i världspolitiken.

Hundratals uigurer är inlåsta på sk omskolningsläger. Den 4 juni 1989 var ingen engångshändelse.
Se upp med Kina säger jag, se noga upp såvi inte blilr omringade av en diktaturregim som vill styra världen.


Inga kommentarer: