fredag 14 juni 2019

Verkligen roligt och hedervärt om Fredrick Federley blir vald  till den förste ordföranden för den nya gruppen  Renew Europe, Förnya Europa.
Det är 108 nyvalda EU-parlamentariker och det är ingen liten grupp..Den kan bli vågmästare nu när konservativa EPP med M och Kd bl a och S-gruppen kraftigt minskat i EU-parlamentet efter valet."Det är en otrolig chans" säger Fredrick i DN och den vill han ta. Det som gjort att uppdraget kan bli Fredricks är bl a att den kanske främsta konkurrenten fransyskan Nathalie Loiseau hoppade av i går den 13juni. Det är inte vem som helst. Hon har varit EU-minister och Macrons samarbetspartner i EU-parlamentet Hon har tvingats göra detta efter provocerande uttalanden om sina konkurrenter, även Federley "Att välja Frerick Federlay är som att ge nycklarna till tyska högern", ska hon ha sagt och det är inget som underlättar att bli vald till gruppledare.

På onsdag nästa vecka vet vi hur det går och det är bara att hoppas att vi får en svensk ordförande i den gamla ELDR-gruppen  som jag tillhörde i EU-parlamentet 1995-1999.
Den döptes senare om till ALDE-gruppen och nu blir det Förnya Europa när gruppen också inlemmar Macrons 21 ledamöter i Frankrike. Grattis och Lycka till Fredrick och kanske kan du lugna ner en del av de högljudda ropen på mer EU-från Macron men samtidigt  stärka demokratin i EU-parlamentet och driva på för klimatet, säkerhetssamarbetet och gemensamma tag för migration och medmänsklighet.

Inga kommentarer: