lördag 11 december 2010

Nobelfesten och monarkin lyfter Sverige och Norge
Vilken oerhörd genomslagskraft har inte Nobelpriset och Nobelfesten för både Sverige och Norge. Kungahusen och monarkin ger Sverige-Norge dubbel utdelning av internationell uppmärksamhet av värde för handel och export. Det kan i förstone synas som om Norge fick negativ uppmärksamhet kring fredspriset till Liu Xiaobo, men det är fel. Att 19 länder ställde sig bakom Kina och fördömde Norge och den norska Nobelkommittén faller tillbaka på dem själva. Vem vill tillhöra den församlingen?
Monarki är en odemokratisk
styrelseforn om kungen som statschef har någon makt. Det har inte kungen i Sverige. Men han har makt med sitt ämbete utomlands som gynnar Sverige. Är inte det bra? Hovet kostar pengar, javisst. Vad kostar en president med stab och val?
Risker med unionens utopister -skriver DN. Just det.
Det är inte varje dag man kan applådera DN http://www.dn.se/ i EU-frågan, men det kan man i dag.
Förslagen om utökad räddningsfond och gemensamma EU-obligationer från Luxemburg och Italien har nu kraftigt avvisats av Merkel och Sarkozy. Här finns två goda skäl. Det första är sakligt. Om någon annan ( EU) visar att han är beredd att betala för dig om du missköter dig, varför ska du då sköta dig? Det andra är politiskt. Vi vill inte ha en union som går mot gemensam skattepolitik, därför var det dumt av Merkel och Sarkozy att tala om en sådan harmonisering mellan enbart Tyskland och Frankrike.
För övrigt har det blivit två skiddagar i rad från Värmdövallen i härliga spår...

Inga kommentarer: