söndag 19 december 2010

Vad händer i Vitryssland klockan 20.00 i kväll?

Det är den fråga nu många ställer, efter beskedet att oppositionen samlas när vallokalerna stänger för att uttrycka sitt missnöje över att valet redan avgjorts. Otroligt att vi har en sådan diktatur kvar bara några timmars flygtid från Stockholm. Vad gör EU? Vad gör Sverige?

Bra att regeringen satsar på minskade vårdköer
Det är utmärkt att regeringen satser på att förkorta vårdköerna med nya 800 miljoner kronor och att det sätts press på landstingen. Den stora majoriteten skall behöva vänta högst två månader på vård jämfört med tre i dag.
Men det räcker inte. Nu kommer fyrtiotalisterna, som jag, ut i vårdsvängen och kraven ökar liksom också när forskning och utveckling går framåt.

Sjukvårdens framtid
måste få en egen debatt, som i skriften från SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Där ställs framtidsfrågorna. Vården är ojämlik. De med högst inkomster och bäst utbildning är friskare än andra men får ändå mest och bäst vård. Alltså öka utbildningen för alla. Men det får inte bli bara nya privata sjukförsäkringar som ökar i framtidens vård. Höj taket i högkostnadsskyddet upp till fem procent av inkomsten skriver professor Carl Hampus Lyttkens i skriften. Vi måste betala mer själva, men det måste också vara en rättvis modell. Lägg en extra sjukvårdsavgift på inkomster över 600 000 kr? Ja, kanske?

För övrigt är Sara och Hanna här medan Emma har femårskalas för sina kompisar på dagis. I går var det kalas med familjen... Och snart är det julkalas...

Inga kommentarer: