fredag 13 januari 2012

Finanspakten ändrar skepnad till något helt nytt
Min första reaktion var naturligtvis nej. Vi ska inge ska gå med i något som vi inte är med i, dvs euron. På detta reagerade också Fredrik Reinfeldt kritiskt direkt efter decembermötet och ville ha tydligare besked. Håkan Juholt sa nej direkt. Nu har pressen från många EU-länder som tyckte som Sverige ändrat hela finanspakten. Budgetdisciplinen ska förstärkas. Bra, men det har vi redan lagstiftning för. Någon transaktionsskatt som skulle bli början till en EU-skatt finns inte med, inga gemensamma bolagsskatter och ingen samordnad arbetsmarkadspolitik.

Att gå med får inte bli något steg mot euron
Oavsett vad vi tycker om europn så vill inte jag att euro- och skuldkrisen ska göra att allt samarbete kollapsar. Euron var dumt och fel, men nu finns den. Om Sverige ska gå med ska det göras tydliga markeringar från regeringen att vi inte är bunden av kraven och att det inte betyder något i riktning mot euron, vår folkomröstning står fast.

Att få medverka  vid mötena är bra
men det ska vara helt utan krav. Krav däremot på euroländer som misskött sig är bra och motverkar krisens verkningar och kanske, kanske...kan föhindra nya. Dessa krav ska gälla för länder som har euron, inte vi som valt att stå utanför.

Bra reträtt av moderaterna om Serafen
Avknoppningen av Serafen var ett stolpskott. Att göra vinster på 20-talet miljoner på några år på en avknoppning av en vårdcentral är naturligtvis ett haveri. Bra att finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdal säger det tydligt, och det gör han som en klok kille.

För övrigt ska jag i eftermiddag köpa lite att dricka till 100-festen som närmar sig 100 personer och göra upp med Mats Eriksson om Cateringen och serveringen... bara roliga saker.

Inga kommentarer: