onsdag 27 juni 2012

EU: Mer överstatlighet, mer union med Tyskland i ledningen
Ja, så ser telegramtexten ut inför EU-toppmötet om några dagar. Merkel vill ha mer makt till Bryssel för att rädda euron dvs, ha säkerheter för att de stödpengar Tyskland sätter in ska garanteras av Bryssel och EU.

Tyskland vill ha en EU-finansminister
som ska kontrollera och vid behov ta över euroländernas budgetar. Tyskland vill ha en EU-regering under ledning av en folkvald EU-president. Det blir en folkvald president i EU-kommissionen som då blir en sorts EU-regering. En andra kammare ska inrättas i EU-parlamentet där nationella riksdagsledamöter ska sitta. Vad händer med Europeiska rådet med stats- och regeringscheferna? Plus mängder med andra frågor...

Det ser ut att bli som vi varnade för i EU-omröstningen 1994 och euroomröstningen 2003.
Men vill europas folk ha en federal EU-stat? Det tror inte jag och det är jag säker på att många, många inte vill. Vill Europas folk att EU-staten leds av ett starkt Tyskland? Det är jag säker på att ännu fler inte vill. Blir det sådana förslag så ska det bli folkomröstningar i alla EU-länder.

Osannolikt att väljarna vill ha ökad överstatlighet
skriver Lars Calmfors i dag på www.dn.se/kolumnen. Att ge finansiellt stöd till euroländer som missköter sig är ett brott mot EU-fördraget. Nu gör EU detta som också leder till krav på ökad överstatlighet av ländernas ekonomier. Förslaget om en bankunion är ett sådant. Bra att Regeringen säger ifrån, även om det är lite inlindat.

För övrigt ska det bli spännande att se Portugal-Spanien i kväll...Tror Spanien vinner med ett mål.

Inga kommentarer: