måndag 18 juni 2012

Nu Demokrati vinnare i Grekland. Hårda tag och euron och problemen kvar
De hårda åtstramningarna  och euron blir kvar efter Ny Demokratis seger i grekiska valet med ca 30 procent. Utmanaren vänsterkoalitionen Syriza får ca 27. Båda partierna ökar med ca 10 procent. Men nu ska en regering bildas. Det troligaste är att de gamla partierna som slutit överenskommelsen om sparåtgärderna mot att få nödlån börjar om med en ny regering.Syriza går aldrig in i något sådant men blir i tung och stark opposition. Tyskland och flera länder börjar svaja lite på tidplanen för sparåtgärderna. Men Problemen är enorma och euron har gjort sitt.

Stor seger för Hollande i Frankrike...ha men problemen står kvar här också
Francois Hollande får fria händer. Han behöver inget stöd av yttersta vänstern och miljöpartiet. Han regerar själv. Mer tillväxt mindre åtstramningar var valbudskapet. Nationella fronten får två mandat dock inte med Marine Le Pen själv utan med hennes systerdotter Marion. Hollande får svårast med utrikesrelationerna, främst till Tyskland. Men Hollande påverkar Tyskarna också. även Merkel om hon vill bli omvald. Öppna månader väntar....

Egypten: Pest eller kolera. Båda säger sig ha vunnit
Åtgergång till Mubarak med Ahmed Shafiq eller islamism med Muslimska brödraskapet och Muhammad Mursi. Mursi har utropat sig som segrare innan valresultatet kommit. Shafiq beskylls för valfusk och militärrådet styr vidare.Var är folkets revolution?

För övrigt förbereder jag nu landstingsstyrelsen till i morgon, där Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, är huvudämnet. Inte ett dugg förvånad över den usla rapporteringen från två dagar och två kvällars landstingsdebatt. Men trist för medborgarna. Det handlar i alla fall om 79 miljarder.

Inga kommentarer: