lördag 2 juni 2012

Irländarna var i en rävsax för ett ja till finanspakten
Det hade inte blivit några nya lån om irländarna röstat Nej till finanspakten. Nu blev det 60-40 för ett ja. Men det blev 40 procent Nej trots att alla de stora partierna i regering och opposition har kampanjat för ett ja. Det visar ett stort missnöje med euron och hela åtstramningspolitiken. Men mer måste sparas. Irland har varit uppe i ett budgetunderskott på över 32 procent av BNP, högst i EUropa, där den gamla stabilitetspakten säger 3 procent...och finanspakten 0.5 procent.

En andningspaus för Merkel och EU-ledningen men om tvåveckor är det val igen i Grekland...
Visst, det kan ses som en liten framgång för Merkel och den hårda åtstramningspolitiken. Men nu förs  nya krav fram på att de rika euroländernas skattebetalare ska ska garantera de "slösaktiga" ländernas pengar i krisbankerna i en ny "bankunion". Det kommer att ytterligare öka klyftan mellan norr och söder i EU närmare konfliktnivå.

Regeringen måste skärpa klimatpolitiken - Centern måste sätta ner foten
Det är kraftig kritik som riktas mot regeringen från Per Kågesson, professor i  miljösystem vid KTH och Johan Rockström, professor i naturresurshushållning vid Stockholms universitet. Riksrevisionen och Energimyndeigheten riktar också kritik för alldeles för svag klimatpolitk och minskad biologisk mångfald. I fjol ökade CO2- utsläppen med 11 procent i Sverige. De ska ju minska. Hårdare krav på  miljöbilar, på flyget, på industrin och ny modern transportteknik som moderna elbussar och spårbilar. Centern måste sätta ner foten. Det handlar både om klimatet och centerns framtid...

Nu ska jag gå på andra dagens Skärgårdsmässa på Djurgården. Alltid trevligt men lite kallt, regnigt och blåsigt...

Inga kommentarer: