söndag 17 juni 2012

Politisk söndag: Viktiga val i Egypten, Frankrike och Grekland
Det är inte varje söndag med sådan politisk sprängkraft som i dag med tre viktiga val. Och alla känns för mig som val mellan pest och kolera. Att rösta på Mubarak och den gamla regimens Ahmed Shafig känns ju som ett haveri för hela demokratirörelsen. En röst på Mohammad Mursi blir ett islamistiskt Egypten med kvinnlig omskärelse hårda tag mot kristna och andra oliktänkande. Finns det inget grönt, decentralistiskt, centerparti?

I Frankrike är en storseger för socialisterna mer ett hot än en lösning
Sarkozy har gjort sitt. Men den kraftiga framgången för socialisterna och Hollande kan skapa ett Frankrike där UMP går ihop med Nationella Fronten och skapar ett riktigt otäckt konservativt block. Hollandes tillväxtförslag är ingen lösning på krisen. Det krävs både åtstramning och uthållig tillväxt.
Finns det inget grönt decentralsitiskt centerparti?

Grekland håller i yxan för hela EUropa
Så viktigt är valet där. Högerpartiet Nea demokratia och Pasok, socialdemokraterna, skrev under åtsramningskraven för att få nödlånen och går kraftigt bakåt.  Vänstern och Syrizas partiledare går lika kraftigt framåt. Hur valet än faller ut är det grekiska folket som drabbas och i förlängningen hela EUropa. EU-ledningen och euron är orsaken. Finns det inget grönt decentralistiskt centerparti?

Erik Arrhenius, tog fram den svenska naturresurslagen i Naturresurs- och miljökommittén
Där jag var sekreterare. Där satt också Lennart Daléus och  Karl-Erik Olsson. Nu har Erik gått ur tiden, men inte Naturrsurslagen, Tack Erik.

Och Mora-Nisse, vem kan glömma honom när man som liten pojke lyssnade på Sven Jerring från Vasaloppet
En fantastisk idrottsman.

För övrigt är det tennissöndag och i dag tvingar regnet in oss.

Inga kommentarer: