lördag 3 januari 2015

Putin den största faran för världsfreden 2015 - Läs intervjun med Andrej Illarionov i dn.se/världen
Putin har genomgått en total förändring politiskt säger A Illarinov, under de femton år han regerat Ryssland. Han var år 2000 när han tillträdde som president en västvänlig marknadsliberal som nu blivit en "auktoritär nationalist" som avskyr väst.
Ryssland är ingen demokrati. Ryssland har aldrig haft en folkstyre att tala om. Tsarväldet, kommunistregimerna, Putin. Oligarker och storfurstar har fått förmåner som gjort att de stöttat den auktoritära ledaren, tsar, kommunistledare eller Vladimir Putin.

Fängslande av oliktänkande, hot mot grannländer om oljeleveranser, Ukraina, Krim, Georgien, Moldavien, hoten mot Baltikum, militära skrämselflygningar över Östersjön.
Putin s bakgrund som KGB-officer finns där alltid. Jag har träffat Putin. Olle Johansson, jag Bengt Hellman och några till besökta St Petersburg någon gång i början av 90-talet. Borgmästaren Sobtjak bjöd på vodka och en lite gosse, som var hans sekreterare, sprang ut och in och höll ordning på personalen och servicen. Det var Vladimir Putin.
Ryssland är nu på gränsen till ekonomisk härdsmälta, kollaps helt enkelt för rubeln,oljan,den misslyckade politiken, korruptionen och den totala politiska ensamheten utanför de som han ger pengar, gör honom och Ryssland farligt.

Det är Putin världen måste se upp med under 2015, och det påverkar också oss i Norden med närheten till Baltikum. Lettland är nu EU-ordförande, Natomedlem och har euro som valuta....
Litauen fick euron för tre dagar sedan...

Julöverenskommelsen tillkom i brådskan för att undvika Nyval, den är politisk och inte lagreglerad och vi måste vara öppna för att den kan spricka. Läs Johan Schucks krönika i DN dn.se/ekonomi
Stödet från Vänstern, vad kommer att läggas in i budgeten, Allianspartiernas syn på egna budgetar, inga principer för konfliktlösning är några av Johans exempel som det bara är att instämma i.
Det gör det därför ännu viktigare att inte tappa bort den egna politiken, om ett snabbt nyval skulle komma längre fram.
För övrigt har Sonja och jag nu gjort promenadrundan kring Hemmesta sjöäng i strålande solsken.
Vackert.


Inga kommentarer: