måndag 19 januari 2015

Grekland kan vända upp och ner på EUropa och euron  den 25 januari, när valet sker.
Grekland är i kris och har varit i kris sedan finanskrisen bröt ut 2008. Grekland ljög om sin ekonomi vid inträdet i euron, att den var bättre än den var. Underskotten var stora. I dag handlar det om en statsskuld på sådär 160 procent av BNP, 26 procent arbetslösa och 40-50 procent bland ungdomar. Euron har inte skapat alla problem men gjort det svårare att åtgärda dem, med en låst ränta. 37,5 procent av befolkningen är på fattigdomsgränsen,,,lyssna...

Så kommer det nya vänsterpartiet Syriza och ingjuter hopp, med höjda löner, pensioner,gratis sjukvård. Inte svårt att förstå att partiet växer med så utslagna människor.
Och Syriza vill omförhandla lånevillkoren med EU och IMF på 240 miljarder euro...kräver nedskrivning av lånen, men vill behålla euron. Någon som får det att gå ihop? Tyskland och Merkel kan tänka sig någon form av Grexit,,,att Grekland lämnar,eller tvingas lämna euron eller kanske EU? Då har vi den verkliga EU-krisen här.Alexis Tsipras Syriza kan vinna valet. Vad händer då?

Sex svenska fackföreningsledare vill överge överskottsmålet, låna och investera i infrastruktur och bostäder.
Fel och rätt. Överskottsmålet ska vara kvar, men kanske tillfälligt skjutas framåt. Investeringar är rätt. Att bygga bostäder och infrarstruktur ger jobb, som ger skatteintäkter, som klarar överskottsmålet, på lite längre sikt. Nu är en bra tid med låg ränta.
Magdalena Andersson får lite problem, men vad är viktigare; en fasthållen siffra på 1 procent över en konjunkturcykel eller bostäder, infrastruktur och,jobb som ger skatteinkomster,längre fram?
För övrigt läs Olle Wästbergs artikel svd.se/kultur om Slussen i dag. Fullträff, med ett undantag. Satsa på plan B, som går dubbelt så fort, blir dubbelt så billigt och dubbelt så bra.


Inga kommentarer: