tisdag 20 januari 2015

Mycket oroande utveckling i Ryssland och Ukraina - det största hotet mot freden i Europa på länge.
Kanske inte livrädd, men visst känner jag en växande oro inombords för främst vad Putin kan få för sig. Han tycks inte ha ändrat någonting efter Krimövertagandet och hoten mot Ukraina i Donetsk. Vad vill karln? Vill han vara EUropas buse? Vad är han rädd att förlora? Förstår han inte att han  nu blir blir övergiven av omvärlden, snart också av sina oligarker när ekonomin faller, och då är han slut och det är då det blir riktigt farligt.  Snart 5000 döda i Ukraina. Den ryska militären fortsätter ge vapen till separatisterna.

 EU står fast vid sanktionerna vid utrikesministermötet, men det kommer lite olika bud om att "EU ska närma sig Moskva"
Den som säger det är den nya italienska utrikeschefen i EU Federica Mogherini. Margot Wallström är tuffare, och det är bra. Hon understryker vikten av sanktionerna men talar om att försöka "driva Ryssland i en demokratisk riktning". Det är två bra besked som Putin behöver höra. Flera sanktioner, som är ettåriga, går ut i vår som frysningen av tillgångar för personer, banker och energiföretag. Att Putin är skärrad förstår man av att Moskva lobbar hårt för att få Ungern, Italien och Cypern att motsätta sig förlängning där alla 28 länder måste vara överens. Här måste EU visa sin styrka och enighet.

Släpp inte efter för Ryssland och Putin. Angreppen mot Donetsk och Ukraina är fientliga handlingar mot demokratin. Stöd Ukraina, främst med pengar, inta med vapen.

För övrigt var det rätt att Sarah Sjöström fick Jerringpriset på Idrottsgalan. Hon var bäst men det hör också till att komma till galan om man räknar med att få pris som Kalla inte gjorde,och det var ingen tävling hon var borta för "bara" träning.

Inga kommentarer: