torsdag 8 januari 2015

En fruktansvärd terrorattack mot tidningen Charlie Hebdo av Jihaddister i Paris - det är det fria ordet som angrips.
Och de sker i Paris, Voltaires hemland; Jag hatar dina åsikter, men är beredd att gå i döden för din rätt att framföra det. Yttrandefrihetens hemland, Frihet, jämlikhet och broderkap. Nej inte riktigt. Sverige var före med yttrandefrihetsförordningen från 1766, eller 23 år före den franska revolutionen då frihetstankarna spriddes i Frankrike och över världen.
Friheten och det fria ordet är kärnan i en fri värld. Det gäller oss alla. Rätten att uttrycka åsikter som andra kan tycka är fel, eller till och med motbjudande, vansinniga, idiotiska, men...rätten ska finnas där. Det ät kärnan i demokratin.

De ansvariga ska straffas för de mord det är, men det gäller att inte skapa antiterroristlagar som driver på utvecklingen mot ännu fler mord och dåd.
I Europa har EU här det största ansvaret. Antiterroristlagar som EU tidigare antagit med tvingande datalagring är fel väg. De har också hårt kritiserats i Sverige och andra länder och EU-domstolen har underkänt dem. Lagstiftning behövs men kanske är det bättre att försöka föra en dialog, kanske genom ett internationellt samarbetsorgan eller medlingsinstitut där anmälningar mot sådant som uppfatta som kränkande kan ske och en dialog komma till stånd. Det fria ordet ska inte inskränkas men de som känner sig kränkta kanske kan hitta ett annat sätt att uttrycka sin frustration.

För övrigt åker jag nu in till första mötet med Socialnämnden för mandatperioden. Det blir en deja vue upplevelse eller brottslingen som återvänder till brottsplatsen. Jag var vice ordförande i Socialnämnden med Stefan Dozzi som ordförande 2006-2010. Skulle vilja finna vägar att stödja de romer som nu tigger också i Värmdö.

Inga kommentarer: