fredag 2 januari 2015

Tragisk start på det nya året med hatbrotten mot muslimer och bränder av moskéer. Sverige är den del av EU och världen...
Det är tråkigt och tragiskt att det ska behöva hända också i Sverige. Det är kanske inte oväntat med tanke på den verklighet vi ser av livssituationen för invandrare och flyktingar i hela världen, inte minst i Europa. Här har vi också de framväxande främlingsfientliga partierna i stora delar av EU, som UKIP i Storbritannien, Nationella Fronten i Frankrike och Sannfinnar, Framstegspartiet, Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna i Norden.

Jag minns en händelse som rörde mig mycket för många år sedan
innan vi hade någon större debatt om invandring. Det var Centerns då ende ledamot i Stadshuset, Jon Kahn, själv med judisk bakgrund, som föreslog att en moské skulle byggas i Stockholm. Det blev ett stort rabalder, men moskén byggdes och jag tror att Jon Kahns medmänskliga och humanistiska agerande hade stor betydelse.

Politiken i Sverige med höstkaoset och Julöverenskommelsen är ju en direkt följd av Sd som fått vågmästarroll i riksdagen.
Riksdagsledamöterna har ett stort ansvar för att diskutera sakfrågorna och försöka finna lösningar på krig och kriser i världen, flyktingarna i dess fotspår och diskutera verkligheten. Religionsfrihet, humanism, medmänsklighet....Det är ju bara att vända på frågan; Hur skulle vi vilja bli bemötta om det var i vårt land krigen och kriserna pågick....?
För övrigt blir det lite inre tjänst i dag med rensning av skrivbord, såga mera ved, städa lite i garaget...En lugn start på det Nya Året.

Inga kommentarer: