måndag 25 september 2017

Bra att Merkel fortsätter, men det blir en svår process att bilda regering och det blir ingen enkel mandatperiod heller.
Så tror jag många ändå tycker trots tillbakagången för CDU/CSU och trots att AFD, gjorde ett sådant framgångsval och kom in i förbundsdagen. Allt talar för en regering med CDU/CSU, FDP-liberalerna och De gröna. Det blir den första utmaningen och sedan kommer fyra år där FDP och De gröna står långt ifrån varandra i klimat, euro och sociala frågor. Men Merkel är en erfaren förhandlare som inte stöter bort någon.

AFD får inget politiskt inflytande låter det. Men bara det faktum att man nu sitter i förbundsdagen och kan ställa och ta upp frågor om "islamiseringen" skapar problem.
Det kunde vi redan se på valnatten där hundratals personer demonstrerade utanför AFD:s valvaka. Det kommer, att bli vardagen för den här mandatperioden. AFD får inget formellt inflytande men kommer att uppfatta sig  som partiet som fryses ut av etablissekanget och det kan ytterligare öka stödet.

Jimmie Åkesson gjorde en dumhet som så självklart positivt välkomnade AFD:s framgång.
Han kommer att få höra det många gånger fram till valet och...
Lite oproffsigt. Varje gång AFD i Tyskland gör något, säger något eller visar något om deras stöd för nazismen, som hyllningen till de tyska soldaterna under Hitler-tiden, kommer Jimmy att bli påmind.

Inga kommentarer: