söndag 17 september 2017

S har fått stort utrymme inför budgetdebatten med de 40 miljarderna att spendera som delats ut med några dagars mellanrum efter sommaren. Höjd skatt på ISK var dock en tavla
Om vi ska vara ärlig så har också oppositionspartierna fått breda presentationer. Centern har gjort en utmärkt höststart med satsningarna på jobb, miljö och nu på äldre men andra partier som S och nu senast Kd bjuder över. Nu tror jag inte det betyder så mycket från väljarsynpunkt. Förtroendet för partiet och partiledaren betyder mera och där har Annie och Centern ett försprång som det nu gäller att hålla i.

Det tyska valet de 24 september blir en riktlinje för hela Europa, och likheterna med Sverige är stora med föredöme i flyktingfrågan men också skräckexempel i förorter och invandrarområden.
Båda länderna har tagit emot mer flyktingar än andra länder i förhållande till sin storlek. Majoriteten av befolkningen ställer upp på humaniteten och medmänskligheten men motståndarna är högljudda.

 I Tyskland är det AFD, Alternativ för Tyskland som  i Sverige motsvaras av SD.
AFD är främlingsfientligt och ligger på över tio procent och blir nu det första främlingsfientliga partiet efter andra världskriget som kommer in i förbundsdagen. SD i Sverige ligger på 17-18 procent och kan bli näst största parti. Illa, mycket illa men jag tror båda ländernas ledningar klarar utmaningen.Hur man lyckas, eller misslyckas med det blir en huvudfråga i valet - integrationen alltså.

Inga kommentarer: