fredag 8 september 2017

Syrien: Staffan de Mistura, FN-medlaren har verkligen stått ut och förhandlat i flera år för att stoppa kriget. Nu handlar det om att vinna freden, säger han
Beundransvärt. IS har krympt på jorden, människorna vill ha fred. Men det är ingen lätt uppgift. Al-assad har stärkt sin ställning och måste vara med i en fredsförhandling, men sedan...?Oppositionen är splittrad.Ryssland vill ha slut på kriget och är inne på en politisk lösning. Svårt, men inte omöjligt.
Sverige bör backa upp fredsarbetet.

Aurora; Den svenska försvarsövningen med 22 000 soldater från åtta länder och 40 svenska myndigheter börjar på måndag och i knappt tre veckor framåt. Sverige ska kunna försvaras.
Och Sverige ska försvaras av egna styrkor och av länder med vilka vi har försvarssamarbeten som Finland, Norge, Danmark, USA, Storbritannien och kontakter i Baltikum. Inget konstigt. Den osäkra världen från Ryssland, Nordkorea, ökar kravet på att stärka vår militära förmåga. "Ingen ska förneka Sverige att öva sina egna förband...också med andra länder", säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Bra att fredsrörelsen driver på den långsiktiga visionen, men illa att kommunistiska partier ingår som hyllar Nordkorea.

Bra artikel från fem statsvetare på dn.se/debatt om att stärka riksdagens inflytande med fler parlamentariska utredningar
och överhuvud beredningen av politiska beslut för att få mer diskussioner om sakfrågorna och minska regeringspratet.

Inga kommentarer: