fredag 1 september 2017

Sverige kan inte överge sitt Nej till Kärnkraft sedan 50-talet bara för att USA och några andra länder i Europa hotar med att Sveriges partnerskap med Nato skulle koma i fara.
Det ser ut som om Sverige försatt sig i en knipa med våra försvars-och säkerhetspolitiska uppgörelser med USA, Danmark, Norge, Finland och Baltikum. Genom dessa uppgörelser som i hög grad har försvarsminister Peter Hultqvists märke har vi säkrat samarbeten vid kriser både militärt och säkerhetspolitiskt. Det har varit och är en nödvändig satsning för att stärka Sverige i en allt mer osäker värld.

Här har både regeringen och oppositionen ställt upp på säkerhetslinjen att dels bygga upp vårt eget försvar och dels skapa bilaterala uppgörelser som ett alternativ till medlemskap i Nato.
Nu kommer den nya FN- konventionen om förbud mot kärnvapen som en fälla för Sverige.Om vi skriver under den kommer de bilaterala avtalet att sättas i fråga säger USA med flera kärnkrafts- och natoländer. Oj, då. Men Sverige har ju sagt nej till kärnvapen sedan 50-talet. Det är väl ingen nyhet.Jo, om man har ett säkerhetspolitiskt avtal med USA kan man räkna med att USA:s kärnvapen ska försvara oss. Om vi då säger nej till kärnvapen har vi ingen säkerhet.Så låter det. Sverige är inlåst.

Men ska vi verkligen låta USA och andra  kärnvapenländer bestämma vilket mål och vilken ambition vi har för världens framtid? Nej, det måste finnas en annan lösning. 122 länder har redan skrivit under konventionen.
Förvånad över att Annie Lööf, Kerstin Lundgren och Daniel Bäckström utan diskussion i partiet direkt säger nej till konventionen och ändrar en 50-60-årig svensk uppfattning med en artikel i svenska Dagbladet.

Inga kommentarer: