söndag 24 september 2017

Merkel vinner och det är bra för både Tyskland och EUropa. Hon  är lite morsa på båda ställena och det är bra i en turbulent tid.
Brexit pågår för fullt mellan Storbritannien och EU. Theresa May har nu backat från sitt hårda Brexit och talar om en övergångsperiod på två år med i stort dagens regler efter 2019. Det betyder naturligtvis instabilitet och oreda under lång tid. Nationalistpartierna i Frankrike, Nederländerna, Österrike., Italien har tappat väljarstöd men finns kvar. Och Tyskland har fått sitt AFD, Alternativ för Tyskland som av allt att döma kommer in i förbundsdagan, Ungern, Polen Tjeckien, Slovakien ligger i EU:s utkanter både territoriellt mot Ryssland och ideologiskt, som spränger EU  som rättsstat.

Världen har flera osäkra och oberäkneliga ledare än på länge med  Trump i USA, Putin i Ryssland, Erdogan i Turkiet och vi har kärnvapenhotet från Nordkorea, krisen i Burma och kriget i Syrien är kanske över men problemen återstår hur landet skall styras.
 Merkel är stabilitet och nu är det mest frågan om vilket eller vilka partier som hon och CDU/CSU kommer att samarbeta med efter segern, SPD som i dag, eller FDP om det går framåt och de gröna?
Sverige vinner också på Merkel där vi har ungefär samma migrationscirkel att beakta.

Katalonien kan bli en sprängkraft, kanske till och med militärt om inte Madridregeringen och Katoniens regering hittar en samarbetsmodell efter folkomröstningen,
En folkomröstning som kommer att ge stöd för ett fritt Katalonien måste kunna samarbeta med Spanien. Sluta med polisiära och militära provokationer från Rajou och den spanska regeringen.

Inga kommentarer: