lördag 10 mars 2018

En mycket bra artikel av moderata företrädare i Norden som skriver att "De nordiska länderna måste börja visa en enad front i EU".
Ja, det är inte varje dag man hurrar för sex moderata/konservativa företrädare i Norden från Sverige, Danmark och Finland. Det nordiska samarbetet måste prioriteras, skriver företrädare för moderaterna, det konservativa folkepartiet i Danmark och Samlingspartiet i Finland. Norden måste presentera en gemensam syn på Europas framtid. Vi går i dag miste om att påverka EU därför att det nordiska samarbetet inte fungerar. Nu måste de nordiska stats-och regeringscheferna använda det nordiska samarbetet för att forma Europa.

Ett tydligt och välkommet besked. Norden här 25 miljoner invånare och vi utgör nio procent av EU:s ekonomi. Skulle vi samordna oss så blir vi en stormakt i EU.
Lägger man till de baltiska staterna som ofta tycker som övriga Norden blir vi.ännu starkare. Visegradländerna i Östeurope har gjort gemensamma uttalanden om EU:s framtid i riktning mot mer av nationalism, Frankrike och Tyskland vill ha mer EU mot en sorts federation med finans-- och skattepolitik och social- och arbetsmarknadspolitik.Inget av detta är drivkraften för en nordisk utveckling av EU-samarbetet. Här handlar det om migration,, säkerhetshotet från Ryssland, terrorism, jobb, konkurrenskraft, miljö, klimat och ett Europa som uppfattas som legitimt av medborgarna.

Sverige och Centern kan börja det arbetet genom att nu när Europa går in i en ny era efter Brexit visa vilket Europa vi vill ha. Och vi skulle definitivt påverka den utvecklingen. 

Inga kommentarer: