fredag 2 mars 2018

Personer som inte blir mottagna i de land de utvisas till efter flera försök tycker jag vi ska erbjuda medborgarskap i Sverige, efter en viss tid. Medmänsklighet heter det. 
Statslösa personer som gränspolisen inte lyckats utvisa och som landet ifråga inte vill ha tycker jag vi måste finna en lösning för i Sverige. Om det är efter flera misslyckade försök och om man befunnit sig i Sverige en viss tid, så är det naturligt att vi som" humanitär stormakt" hjälper dessa personer.

FN-smusslet blir större för varje dag. Nu handlar det om Pierre Schori som utnämnts till hedersambassadör och rest jorden runt för att "muta" andra länder att rösta rätt.
Visst, diplomati kan vara hemlig, ibland måste den vara det för att inte riskera kris, krig eller liv.
Men att åka runt för skattepengar och tala om hur andra länder ska rösta i FN:s säkerhetsråd är väl magstarkt. Och att radera 900 sidor och en massa mejl hur det gått till är att kringgå offentlighetsprincipen. Det är i varje fall inget öppet samhälle, inget samhälle med transparans.

Sjukvård  kommer att bli den största valfrågan 2018. På SKL:s seminarium om politiken i Socialtjänsten den 1 mars fick vi höra att- 3-4 stora utredningar om vård kommer att presenteras i vår.
De kommer  att bli propositioner under vår och sommar och regeringen får på detta sätt övertag.
Kommunutredningen om stärkt kapacitet i kommunerna presenteras den 20.3. Utredningen om Samverkan i hemsjukvården presenteras ungefär samtidigt. Barnkonventionen  inkorporeras i svensk lag och kommer också under våren. Förslagen för ensamkommande unga kommer i en proposition den 20 mars. Margareta Winbergs utredning om översyn av Socialtjänstlagen kommer med delbetänkande i april och slutbetänkande i december. Andes Wiklunds utredning om LSS, huvudmannaskap och personlig assistans lägger delrapport i vår och slutbetänkande 1 oktober.

Inga kommentarer: