tisdag 27 januari 2009

Behåll kronan
På både DN Debatt och SvD Brännpunkt finns i dag artiklar om att inför euron. I DN är det ekonomen Harry Flam, väl ihågkommen som entusiastisk ja-sägare inför folkomröstningen om euron 2003. I SvD är det Företagarnas Anna-Stina Nordmark Nilsson. Kronan svänger, exporten skulle öka, räntan skulle sjunka och handeln skulle öka.
Fel, fel. Sverige har haft högre tillväxt, lägre räntor och lägre inflation är euroområdet både före och efter folkomröstningen 2003. Den låga kronkursen ökar handeln, exporten och förhindrar att arbetslösheten ökar ännu mer.

Kostnaden för kärnkraften ökar
Kostnaden för att ta hand om kärnkraftsavfallet ökar nu till 78 mrdr kronor eller 23 mrdr mer än prognosen för två år sedan. Det konstaterar Svensk kärnbränslehantering AB, SKB. Totalnotan ligger nu på 107 mrder kr. Riskerna och kärnvapenspridningen är de främsta argumenten mot kärnkraften. Ekonomin är inga dåliga argument heller. Hur ser prognosen ut om ytterligare två år?
Låt folkpartiet driva på för euro, kärnkraft och nato. Det sista bäddar tyvärr regeringen själv för när man i det närmaste ytterligare en gång halverar det svenska försvaret. Det är Sverige vi skall försvara inte kriga i andra världsdelar som Afghanistan. Byt kriget där mot civila insatser och ta hem och stärk försvaret hemma.

Inga kommentarer: