onsdag 14 januari 2009

Det folkrättsliga haveriet i Gaza
Blir närmast arg och förgrymmad över att behöva säga det igen, om FN:s totala förlamning kring kriget i Gaza. Hans Corell, tidigare rättschef i FN skriver i dag i DN och kräver nu att de personer som beordrat de folkräsliga övergreppen skall ställas inför rätta. Ja, varför inte i Israel och Palestina när det var Bosnien, Serbien och Darfur? FN har tre organ som skall bevaka världsfreden och folkrätten; Internationella domstolen,, Säkerhetsrådet och generalförsamlingen. Ta ert ansvar? När detta krig är slut måste FN:s frarmtida organisation diskuteras. Inga fler totalhaverier.

Tjeckien kan öka intresset för EU-valet
Tjeckien som nu har ordförandeskapet i EU första halvåret 2009 kan öka intresset för EU-valet. Tjeckiens president Václav Klaus vägrar godkänna något Lissabonfördrag innan Irländarna gjort det.... Det vet vi inte förrän i höst, om det blir en ny folkomröstning efter det tydliga nej-beskedet den 12 juni 208. Klaus säger också att han skall kampanja till stöd för fördragsmotståndaren Declan Ganley. Det kan bli nej igen...och då kommer frågan i knät på Sverige och Fredrik Reinfeldt som tar över ordförandeskapet den 1 juli. Nu äntligen kanske det kan bli en europadebatt om det maktstinna Lissabonfördraget som kraftigt ökar EU-makten och militariseringen av EU över huvudet på demokratiskt valda nationer och dess medborgare.

För övrigt tycker jag kristdemokraterna och Stefan Dozzy har ett bra förslag att köpa stillastående byggrätter från byggbolagen och göra om dem till hyresrätter som så väl behövs i Värmdö.

Inga kommentarer: