fredag 2 januari 2009

EU-året 2009

Det är verkligen ett EU-år för Sverige 2009. Tjeckien tog över i går som ordförandeland och vi gör det den 1 juli. Den 7 juni har vi EU-val och under hösten skall klimatförhandlingarna förhandlas fram som skall ersätta Kyoto-avtalet. Carl Bildt skriver om detta i dag på DN debatt och verkar inte ha ngt emot "statssocialismen" med statsstöd till Island, Lettland, finansbranschen, bilindustrin... Tvärtom , menar han att det behövs mera. Anpassar sig. Ja visst. Men jag håller med och det är naturligtvis alldeles rätt. Det finns inte och får inte finnas ngn doktrin som säger absolut ja och absolut nej till vad stater och världssamfundet får eller inte får göra när kriser plötsligt växer fram. Där finns det yttersta ansvaret och det måste kunna tas.

Jag har diskuterat med Car Bildt några gånger och jag minns särskilt en gång under EU-folkomröstningen när regeringen, där Carl B var statsminister, presenterade ngt inför EU-folkomröstningen som EU-förhandlaren Ulf Dinkelspiel skulle presentera på en presskonferens. Jag gick på presskonferensen men Dinkelspiel och hans dörrvakter släppte inte in mig på Rosenbad. Jag satt en stund i foyén och funderade på vad jag skulle göra. Då kom statasminister Bildt med full fart och skulle in på presskonferensen. Han såg mig och frågade vad jag gjorde där. Inte insläppt av din EU-förhandlare sa jag, som då var ordförande för Nej till EU inför folkomröstningen.

Det skall vi ändra på, sa Bildt. Klart du skall vara med och lyssna. Och så blev det. Bildt sa till Dinkelspiel mitt under presskonferensen att jag skulle komma in och vakterna släppte in mig.

Mycket hedervärt Carl. Sån´t glömmer man inte...

Och Carl Bildt har i flera avseenden blivit mer av mittenpolitiker också han. Hans tidigare tydligt ensidiga "bild" av Israel har för länge sedan lämnat honom, han har fått en mer nyanserad USA-relation, han kritiserar Ryssland hårt och är i dag Sveriges röst utåt i världen. Inte som Olof Palme, men...ngn kritik av EU kommer inte över hans läppar. Vår näste EU-kommissionär..?


Slovakien,euron och Romerna.
I samma tidning står att läsa om Slovakien som nu blir land 16 som inför euron men lever i en social kris där romerna är de stora förlorarna. Det är dom redan och har varit alltför länge. Jag var i EU-parlamentet v.ordf i delegationen mellan EU och Slovakien 1995, några år efter landets delning från Tjeckien. Jag minns hur man förhindrade oss EU-parlamentariker från att komma till romska områden och hur både presidenten Kovacs och premiärminister Meciar hittade alla underliga motiv för att inte resa in i romska "ghetton". Jag gjordet det ändå och jag glömmer det aldrig. Varför skall en sådan förnedring behöva pågå i årtionde efter årtionde...


För övrigt har jag just skrivit en nyårsartikel om bättre samarbete, öppenhet och dialog i Värmdö till den lokala världspressen.

Inga kommentarer: