måndag 5 januari 2009

Fred i Gaza?
USA är nu bromsklossen i säkerhetsrådet för att få fram uttalanden om eld upphör. Minst sagt frustrerande. Särskilt som det är Obama jag och miljoner människor hoppas på skall kunna göra ngt. USA-ambasadören har på fråga enligt AB svarat att "det är meningslöst att anta ett uttalande om vapenvila som Hamas ändå inte följer". Det var det dummaste jag hört. Från en diplomat. Hur vet han det? Tre ggr har säkerhetsrådet mötts utan resultat. Oacceptabelt.

Tjeckien kan stoppa Lissabonfördraget
Lissabonfördraget som kraftigt skulle öka EU:s makt med fler majoritetsbeslut inom fler politikområden och stärka militariseringen av EU kan stoppas. Tjeckien som nu är ordförandeland kan föra fram Lissabonfördraget som en stor fråga och visa vilken ökad makt det ger EU:s redan befintliga institutioner och den nya EU-presidenten och "utrikesministern". Varför inte bara helt klart förklara att Lissabonfördraget, enligt EU:s egna regler, har fallit eftersom ett land, Irland, röstat nej.

Reinfeldt skall naturligtvis tala med facket
Någon har viskat fel sak i Reinfeldts öra, att han inte skall tala med facken. Riktigt korkat. En riktig blunder. Rent allmänt tycker jag inte en ledande politiker skall ställa ngn utanför ett samtal som begär det. I detta fall är det extra dumt. Sverige och Reinfeldt kunde faktiskt vinna mycket på att diskutera Laval-domen, som facket säkert vill. Hur skall vi få svenska kollektivavtal att gälla också i fortsättningen i Sverige? Behövs justeringar ( som ingen sa ngt om i EU-omröstningen) och i så fall vilka? Om inte Sverige hittar ett bra svar kan EU lagstifta bort kollektivavtalen helt och vi står där med ytterligare en överkörning inom ett centralt politikområde. Lyssna Reinfeldt. Du är ju bra på det. Det är också vad jag själv kan säga från de få gånger vi har träffats.

För övrigt noterar jag att världen börjar återgå till det normala tillståndet när brevbäraren kommer med ett tjockt kuvert till kommunstyrelsen

Inga kommentarer: