fredag 3 april 2009

Stort och överraskande
Man blir upplyft och glad. Ett stort, samlat och överraskande positivt beslut på G 20 mötet i London. Barack Obama och Gordon Brown är de som skall äras i första hand. Men jag tror att alla 20 länders representanter, inklusive Sverige, kände det globala trycket att nu skapa något som vänder krisen. Och det gjorde man verkligen. 1200 mrdr dollar eller 9000 mrdr kronor. Ofattbara siffror som dessutom kan följas av ännu mer ofattbara 5000 mrdr dollar eller 40 000 mrdr kronor före utgången av 2010. Det är G20 länderna som satsar och de största insatserna görs i Inernationella valutafonden. Därtill kommer stöd till världshandeln, för att motverka protektionism, fler handelskrediter och särskilda pengar till de fattigaste länderna.
Lysande. Sluta nu med svartmåleriet Anders Borg och andra så slutar också det självspelande pianot att spela i moll.

Hållbara städer och ByggaBoDialogen
En alldeles utmärkt, välplanerad och innehållsrik heldagskonferensen i går med Peter Örn i ledningen som presenterade sitt uppdrag att med 340 miljoner kronor stödja klimat-miljö- och energiinsatser för hållbar stadsutveckling. Miljöminister Andreas Carlgren höll ett mycket inspirerande anförande utifrån regeringens klimatarbete, finanskrisen och det då pågående G20 mötet i London. Han har rätt attityd. Mer positivism, optimism och en kontruktiv framtidssyn att vända finanskrisen till möjligheter.
Det var bara en sak jag saknade. För lite om transporter och infrastruktur och varför inte nämna regeringens positiva beslut samma dag att utse generaldirektören i SIKA Kjell Dahlström till utredare av spårbilar i Sverige i spårbilsutredningen. Mycket, mycket roligt. KOMPASS tacker.

Inga kommentarer: