måndag 8 juni 2009

Pressmeddelande 2009-06-07
Hans Lindqvist, 070/ 5485819
Ordf i EU-kritiska C-nätverket
Tidigare EU-parlamentariker


Ett uselt C-val

Centerpartiet gjorde ett riktigt uselt EU-val med 5.5 procent. I förra EU-valet hade centern 6.3 och i riksdagsvalet 7.1. Centern har minskat i varje EU-val sedan 1995 då vi fick två mandat och där jag som EU-kritiker och Karl-Erik Olsson som EU-förespråkare fick lika stora möjligheter i valet. Centern är nu näst sämsta svenska parti i EU-parlamentet.
-Det är inte annat att vänta när partiets slogan har varit Europas förenta krafter som skall påminna om Europas förenta stater. Enskilda toppkandidater har talat om den goda stormakten.
-EU-kritiska Junilistan tappade över 10 procent, men de har inte gått till centern därför att vi inte lyft fram EU-kritiken. Centerns EU-kritiker Håkan Larsson har gjort en otroligt bra valkampanj över hela landet men knappast omnämnts alls av partiledningen.
-Miljöpartiet har gått kraftigt framåt och är uppenbarligen mer trovädriga på miljön än centern. Centerns olyckliga ställningstagande för mer kärnkraft har här säkert betydelse.
-Centerns medlemmar är också besvikna på interndemokratin i partiet där jag kom som nummer fyra i medlemsomröstningen men helt plockades bort från EU-valsedeln. Detsamma gäller vändningen i kärnkraftsfrågan. Partiledningen lyssnar inte längre på sina medlemmar och går inte i takt med sina kärnväljare.
-Det syns också av att centerpartiet har tappat i sina kärnområden på landsbygden, men fått nya mer lättrörliga väljare.
Centerpartiet borde också ha lyft fram sitt nej till EMU och tagit fajten med folkpartiet som nu helt ohotat kunnat gå fram i valet.
-Jag är också kritisk till att valkampanjen varit för skrytig. Lena Ek är skickligast och bäst, har det låtit och vi skall ta tre mandat. Var finns ödmjukheten?
-Jag blir också mycket förvånad när Maud Olofsson och Lena Ek inte tycks vilja erkänna valnederlaget i sina kommentarer. Det inger inte respekt mot vare sig väljare eller medlemmar.
-Ett gott råd till partiledningen; lyssna på medlemmarna nästa gång.

Nu har Kristoffer och jag sett på valvaken och det var ingen höjdare för centerpartiet. Nu räcker det för i dag. Godnatt.

1 kommentar:

Erik Rune sa...

Rätt illa också att hon med den goda stormakten tycks vara en kollaboratör från det ockuperade Irak. Centerpartiet har tidigare stått upp för folkrätten. Men det blir allt mindre vettigt kvar av centerpartiet.