onsdag 17 juni 2009

Ta vara på Saab:s chans
Saab ser ut att få en ny chans. Den måste vi ta vara på och ge Saab möjlighet att utvecklas. Det är ingen kö bland anbudsgivare. Maud Olofsson såg inte alltför imponerad ut i TV-rutan i går kväll. Jag tycker hon skall visa upp en positivare attityd. Det kan man göra utan att för den skulle lova ut statliga pengar.
Roligt för Trollhättan. Samma dag som detta besked kommer får jag ett protokoll från kommunstyrelsen i Trollhättan som nu går med som medlem i KOMPASS och vill satsa på en spårbilsbana i kommunen. Tänk om Koenigsegg har tänkt. Här finns verkligen ngt nytt och ngt i bästa mening "entrepreneuriellt".

EU.stödet till jordbruk och fiske leder fel - gör om och gör rätt
Det har väl redan framgått i EU-valet att dessa stöd måste arbetas om - från grunden. Världsnaturfonden, WWW , kommer nu med en rapport som kräver samma sak. Det mesta av EU:s stöd till jordbruk och fiske leder fel och är direkt miljöskadligt. Minimikostnaden för att nå miljömålen rörande övergödning och fiske är 24 mrdr. EU-stödet är 4 ggr så stort...! Gör ngt Eskil under det svenska ordförandeskapet.

Regionplanen RUFS - både bra och dåligt.
Den nya regionplanen som landstinget arbetat med sedan 2006 har rätt inriktning med att bygga ett antala regionkärnor för effektivare, klimatvänligare och mer natursparande utveckling. Fel är däremot den väldiga stsningen på Förbifart Stockholm -den gamla Västerleden och Österleden. Det är inte mer motorvägar vi skall ha utan fler spår och modern miljövänlig transportteknik som spår och båttrafik.. Transporterna står tillsammans med energiproduktionen för 80 procent av växshusgasutsläppen i regionen. Det är också ett viktigt skäl till att

c-kd-fp föreslår att också sjöbussar...
med biogas skall bli ett alternativ för Värmdöborna in mot Stockholm. En kollektivtrafikberedning skall tillsättas som får i uppdrag att gå igenom spårbilspprojektet, sjöbussar och hela frågan hur Värmdöbrna skall ta sig in mot Sthlm när stora ombyggnader sker vid Slussen, Danvikslösen, Stadsgården och Skurubron. Det bör vara en ks-beredning eller en kf-beredning.
Detta har också Mitt i Värmdö rapporterar om från den pressträff c-fp-kd hade i veckan om denna fråga med rubriken "Från Ålstäket till city på 30 minuter". Precis så var budskapet vi presenterade. Nacka Värmdö Posten talade om Utspelet som ett Rävspel och missade helt poängen.

Nu packar jag ihop datorn och tar mig till Ålstäket och vidare med gemensam buss till Sollenkroka och båt till Möja för kommunfullmäktigemöte i skärgården. Bra initiativ tycker vi. Fler sådana.
Efter lunchen var Emma, Sanna, Sara, mamma Åsa, Farmor Sonja och farfar Hans och åt glass på Grantomta efter att ha tittat på båtarna i Volvo Ocean Race från Sjöliden.
I morgon åker vi till Villa Schabraket på Bohus-Malmön.

Inga kommentarer: