fredag 26 juni 2009

Sätt Östersjön högt i EU-programmet
Det finns inget annat hav i världen med en så stor yta döda bottnar som Östersjön. Näringsflödet från orenade enskilda avfallsanläggningar och jordbruket har dubblerats på tio år. Sverige borde sätta Östersjön mycket högt i EU-programmet. Det är en fråga som just de nordliga EU-länderna kan och som handlar om många medlemsländer runt Östersjön. Det är bra att Sverige infört förbud mot fosfat i tvätmedel och är på väg att göra det också för diskmedel. Ta det som exempel på initiativ som också andra länder kan lära av för att stoppa övergödning och andra utsläpp. Samla alla frågor kring fiske, jordbruk, transporter, avfall och vatten- och avlopp och driv på för en samlad Östersjöstrategi.

Mp och fp upp och c, kd och v ner.
Ja, så ser det ut i den första mätningen i DN/Synnovate efter EU-valet. Trenden håller i sig. Vet inte vad mp gjort för att förtjäna detta lyft och inte folkpartiet heller, mer än Marit Paulsen. Kristdemokraterna har en stor potential bland socialt engagerade, värdekonservativa grupper men famlar med underliga frågor som kampen mot fildelning som utmanar en hel ungdomsgeneration.
Centern lever också farligt. Det är alldeles för nära 4-procentsstärren. Skulle Piratpartiet och Sverigedemokraterna ligga strax under samma spärr skulle ytterligare någon halvprocents minskning för centerpartiet kunna få förödande konsekvenser.
Mer av den gamla centern med miljlö, landsbygd och socialt engagemang mindre av liberalism, federalism, kaxighet och halvhöger i välfärdspolitiken.

För övrigt så har Sonja och jag ägnad en halv dag åt Kastmyraträsk och lomparet som vi nu såg med åtminstone en unge... Var också hos Emma, Sara och Hanna som varit borta någon vecka hos mormor och morfar i Tranås. Men dom skrattade när dom såg farmor o farfar...

Inga kommentarer: